Αν και ένα σχέδιο πολλών ετών έγινε πρόσφατα πραγματικότητα – δηλαδή η δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου ποδηλατοδρόμου στην Αθήνα – υπάρχουν αρκετοί ακόμη Αθηναίοι αλλά και επισκέπτες της πόλης οι οποίοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου έργου: τη δυνατότητα να βρεθεί κάποιος μέσα σε λιγότερο από μισή ώρα στις εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ στο Φάληρο, με ποδήλατο.

Ξεκινώντας από το κέντρο, κάτω από τη γέφυρα Πουλόπουλου, στο Θησείο, απ’ όπου και ξεκινάει ο ποδηλατόδρομος, διασχίζει κάποιος πρακτικά μια ευθεία – με μηδενική κλίση – και περίπου 6 χιλιόμετρα αργότερα βρίσκεται, σχεδόν με μαγικό τρόπο, στη θάλασσα. Στρίβοντας αριστερά λίγο πριν το τέρμα του ποδηλατόδρομου – υπάρχει ανάγκη για σήμανση σε αυτό το σημείο και την περιμένουμε – μπαίνει στον επόμενο ποδηλατόδρομο, αυτόν της Καλλιθέας και από κει, σε μερικές εκατοντάδες μέτρα φτάνει στο ΚΠΙΣΝ.

Για το μεγαλείο του συγκεκριμένου χώρου έχουν γραφτεί πολλά. Για τη σημασία του για την πόλη, ακόμη περισσότερα. Εκείνο όμως που δεν είδαμε να γράφεται πουθενά ακόμα και μάλλον είναι η πρώτη φορά που το διαβάζετε, στο Αθηνόραμα, είναι πως στο στεγασμένο χώρο στάθμευσης του ΚΠΙΣΝ, υπάρχει αναμφίβολα το μεγαλύτερο parking ποδηλάτων που έχουμε δει στην Ελλάδα. Εκατοντάδες δέστρες, οι πιο απλές και αποτελεσματικές του είδους, το γνωστό Π, βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών που μπορούν να αφήσουν με ασφάλεια τα ποδήλατά τους και να ανακαλύψουν το χώρο.

Οι επισκέπτες σίγουρα θα ξαφνιαστούν την πρώτη φορά αντικρίζοντας χώρο στάθμευσης ποδηλάτων που ως τώρα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μόνο σε πόλεις του εξωτερικού. Τα ποδήλατα είναι πλέον προστατευμένα από τις καιρικές συνθήκες, τα άλλα οχήματα και με εξαιρετικά μειωμένες πιθανότητες κλοπής καθώς ο χώρος φυλάσσεται. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ασφαλίσετε το ποδήλατό σας με τη δική σας κλειδαριά πριν ξεκινήσετε τη βόλτα σας στο ΚΠΙΣΝ.

 

292

 

Ο ποδηλατόδρομος της Αθήνας

Η πρώτη φορά που έγινε προσπάθεια για την επικοινωνία της σημασίας του συγκεκριμένου ποδηλατόδρομου ήταν πέρυσι το φθινόπωρο – όταν και παραδόθηκε στην κυκλοφορία. Τότε, το Athens Bike Festival – το φεστιβάλ ποδηλάτου που πραγματοποιείται εδώ και 7 χρόνια στην Τεχνόπολη – είχε διοργανώσει μια βόλτα με περισσότερους από 500 συμμετέχοντες ως το ΚΠΙΣΝ, το οποίο όμως ήταν ακόμα σε στάδιο ανέγερσης, χρησιμοποιώντας τον ποδηλατόδρομο. Ακόμα και τότε, η βόλτα ως το εμβληματικό κτίσμα της Αθήνας είχε προκαλέσει το θαυμασμό και τη χαρά όσων είχαν ποδηλατήσει ως εκεί.

Φέτος, στο πλαίσιο του 7ου Athens Bike Festival, και πάλι αναδεικνύουμε το συγκεκριμένο έργο – δηλαδή τον ποδηλατόδρομο της Αθήνας – μόνο που αυτή τη φορά προτείνουμε ως τόπο προορισμού το εκπληκτικό πάρκινγκ ποδηλάτων του ΚΠΙΣΝ. Δεν είναι τυχαίο πως ένας χώρος πολιτισμού έδωσε μεγάλη βαρύτητα και παραχώρησε άφθονο χώρο στο ποδήλατο. Και πιστεύουμε πως είναι συμβολικό γιατί, τελικά, το ποδήλατο είναι πολιτισμός για την πόλη.

 

290

 

7o Athens Bike Festival: Η μεγαλύτερη γιορτή του ποδηλάτου στην Αθήνα

Πριν 7 χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια να έρθουν οι Αθηναίοι πιο κοντά στον κόσμο του ποδηλάτου. Σε ένα χώρο με ιδιαίτερο χαρακτήρα, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στην καρδιά της πόλης, κάθε Σεπτέμβριο διοργανώνεται μια μεγάλη γιορτή του ποδηλάτου για μικρούς και μεγάλους, χομπίστες και απλούς ποδηλάτες, λάτρεις της ορεινής ποδηλασίας και της ποδηλασίας δρόμου, ανθρώπους που έχουν επιλέξει το ποδήλατο για τις αστικές τους μετακινήσεις.

Το Athens Bike Festival διοργανώνεται κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (European Mobility Week ) – της πανευρωπαϊκής εκστρατείας που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες ως προς τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, του ποδηλάτου και του περπατήματος για τις μετακινήσεις τους μέσα στην πόλη. Το Athens Bike Festival αποτελεί επίσημη συμμετοχή της πόλης της Αθήνας στις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Δύο είναι οι βασικοί άξονες του φεστιβάλ:

Ποδήλατα: 
Οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τις εναλλακτικές που έχει να τους προσφέρει η αγορά σε όλες τς κατηγορίες ποδηλάτων, βλέπουν τα νέα μοντέλα που πρόκειται να παρουσιαστούν τη χρονιά που έρχεται και να γνωρίσουν υπηρεσίες σχετικές με το ποδήλατο.
Εκδηλώσεις: 
Διαδραστικές ή μη, οι εκδηλώσεις σκοπό έχουν να δημιουργήσουν την αίσθηση της γιορτής, να δώσουν την ευκαιρία της συμμετοχής, να εκπαιδεύσουν, να εμπνεύσουν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής και κίνησης μέσα στην πόλη.

Οι φετινές εκδηλώσεις

Trial show by Andrei Burton & Josh Briars
Φέτος το φεστιβάλ φιλοξενεί το trial show του Andrei Burton, διάσημου Βρετανού αθλητή που θεωρείται ένας από τους πιο επιτυχημένους αθλητές σε mountain bike trials. Με διακρίσεις σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και 4 παγκόσμια ρεκόρ Guinness, ο Andrei έρχεται στην Αθήνα με ακόμη έναν συναθλητή του για 3 ημέρες προκειμένου να μοιραστούν μαζί μας, στην ειδικά διαμορφωμένη σκηνή του Athens Bike Festival τις εξαιρετικές τεχνικές τους!

Bike Fun Park 
Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος που προσομοιάζει τις συνθήκες ενός Mountain Bike Trail, δημιουργείται στην κεντρική πλατεία της Τεχνόπολης, για τους μικρούς και μεγάλους φίλους. Χρησιμοποιώντας ποδήλατα Dirt και MTB, οι εξειδικευμένοι εκπαιδευτές θα σας ξεναγήσουν στα μυστικά του mountain bike, στο κέντρο της πόλης, σε μια ειδικά διαμορφωμένη με εμπόδια, ανηφοράκια, κλίσεις και εκπλήξεις, πίστα!

 

295

 

Γυναίκες και ποδήλατο 
Οι γυναίκες αποτελούν ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινό στο ποδήλατο, με ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως οι περισσότερες εταιρείες δημιουργούν πλέον προϊόντα αποκλειστικά για το γυναικείο σωματότυπο και τις γυναικείες ανάγκες. Φέτος οι φίλες του ποδηλάτου θα παρακολουθήσουν ένα bike workshop ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες τους και βέβαια το καθιερωμένο πια Skirt Ride στο κέντρο της πόλης το Σάββατο το απόγευμα!

Παιδί και ποδήλατο 
Τα παιδιά όλων των ηλικιών θα περάσουν τέλεια: παιχνίδι στην υπέροχη παιδική χαρά της Τεχνόπολης, τα πιτσιρίκια δοκιμάζουν τα «walkers» – ποδήλατα χωρίς πετάλια, τα μεγαλύτερα μαθαίνουν τεχνικές στην ειδική πίστα, ενώ οι γονείς ενημερώνονται για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για την επιλογή ποδηλάτου για το παιδί τους.

Solar Ride από την Greenpeace 
Την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, η Greenpeace διοργανώνει το Solar Ride, μία ποδηλατοδράση αφιερωμένη στον σπουδαιότερο και ανεξάντλητο φυσικό πόρο που έχει η χώρα μας: την ηλιακή ενέργεια. Η βόλτα ξεκινάει την Κυριακή από το Athens Bike Festival.

Νέοι, Έλληνες κατασκευαστές 
Είναι νέοι, δημιουργικοί και αισιόδοξοι. Γι’ αυτό και επέλεξαν να επενδύσουν το μέλλον τους στο ποδήλατο δημιουργώντας νέα, καινοτομικά προϊόντα που έχουν όλες τις προϋποθέσεις να κερδίσουν μια θέση στην παγκόσμια ποδηλατική αγορά. Ελάτε να τους γνωρίσετε και να θαυμάσετε τα προϊόντα τους!

Τέχνη και ποδήλατο 
Αναπόσπαστο κομμάτι του Athens Bike Festival, ο χώρος του “Bike Art” μας δίνει μια διαφορετική, ενδιαφέρουσα και πιο καλλιτεχνική προσέγγιση σχετικά με το ποδήλατο. Φέτος, το φεστιβάλ φιλοξενεί και μια έκθεση φωτογραφίας του διάσημου φωτογράφου ποδηλατικών αγώνων Wouter Roosenboom. Το ποδήλατο είναι και τέχνη!

Βασικές πληροφορίες Athens Bike Festival 
16-18 Σεπτεμβρίου Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων Πειραιώς 100, Γκάζι , Είσοδος ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας Παρασκευή 16/9: 18:00-21:00 Σάββατο 17/9 & Κυριακή 18/9: 10:00-21:00
Πληροφορίες και πρόγραμμα εκδηλώσεων: www.bikefestival.gr


 

©TherapyWave.eu 

ad-bike-festival