“Αφ’ ότου ελευθερώθηκαν από τις κοπιαστικότερες χειρωνακτικές εργασίες χάρις στην εφεύρεση συσκευών που ολοένα βελτιώνονται, οι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν.

Αντ’ αυτού, τους βλέπουμε να ταλαιπωρούνται, μέχρις εξαντλήσεως, λες και αισθάνονται υποχρεωμένοι να ακολουθούν τον ίδιο ρυθμό με τις μηχανές τους. Είναι αναγκαίο για την οικονομία της χώρας απ’ ό,τι φαίνεται…

Έτσι η οικονομία ευημερεί, ενώ εκείνοι στοιβάζονται στα νοσοκομεία και τα νεκροταφεία.

Ας αφήσουν λοιπόν τις μηχανές να κινούνται με τον ρυθμό τους, κι εκείνοι ας σταματήσουν ώστε να ξαναπροσλάβουν καθαρή ενέργεια. Στη διάρκεια δηλαδή της ημέρας, πρέπει κατά διαστήματα να κάνουμε μια ανάπαυλα, σταματώντας κάθε κίνηση και ομιλία, σταματώντας και τη σκέψη ακόμη.

Διαφορετικά είναι σαν να αφήνουν ανοικτούς τους διακόπτες του νερού, του ηλεκτρικού, του αερίου: Σύντομα τ’ αποθέματα εξαντλούνται, η ενέργεια καταναλώνεται, οι δεξαμενές αδειάζουν. Η ακινησία και η σιωπή βοηθούν στην ανασύσταση των αποθεμάτων.

Γι’ αυτό, όποτε μπορείτε, σταματήστε. Κλείστε τα μάτια, σιγήστε μέσα σας, και συνδεθείτε με τις πηγές της ζωής και του φωτός. Θα αισθανθείτε αναγεννημένοι σωματικά και ψυχικά, και μ’ ευκολία θα ριχτείτε και πάλι στη δουλειά.”

Ομρααμ Μικαέλ Αιβανχώφ

kraftwerk-tate-modern-concert-computer-crash-cover-hori