Οι Εμβοές (tinnitus) είναι ένα σύμπτωμα που χαρακτηρίζεται από μια ακουστική αντίληψη θορύβου ή σφυρίγματος στα αυτιά. Ωστόσο, οι ασθενείς μπορεί επίσης να το περιγράψουν σαν συριγμό, σαν παλμό, σαν βουητό ή άλλους παρόμοιους ήχους. Εκτιμάται ότι πάνω από 100 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται από εμβοές.

Αυτό μπορεί να διαταράξει την καθημερινή τους ζωή με απώλεια ακοής, μακροπρόθεσμες διαταραχές του ύπνου, αλλαγές στη γνωστική ικανότητα, δυσκολίες στην εργασία και στην κοινωνική τους ζωή, και μπορεί επίσης να προκαλέσει κατάθλιψη. Ενώ ο καθένας μπορεί να αναπτύξει αυτό το πρόβλημα, η προκαλούμενη από εμβοές απώλεια της ακοής είναι η νούμερο ένα αναπηρία που συνδέεται με την υπηρεσία στο στρατό, για τους βετεράνους και αναμένεται να κοστίσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ πάνω από 2.26 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις το 2014.

Ενώ οι ακριβείς αιτίες των εμβοών και η επακόλουθη απώλεια της ακοής δεν είναι σαφείς, η πιο πιθανή αιτία μπορεί να είναι είτε μια εφάπαξ ή μια συνεχής έκθεση σε δυνατούς θορύβους, οι οποίοι καταστρέφουν τα τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό αυτί. Τα κατεστραμμένα τριχωτά κύτταρα είναι δύσκολο να ανανεωθούν ή να αντικατασταθούν. Οι εμβοές μπορεί επίσης να προκληθούν από μπλοκαρίσματα στο κανάλι του αυτιού από κερί ή μη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών, αναιμία, υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλες διαταραχές των αιμοφόρων αγγείων, το άγχος, από τραυματισμούς στο κεφάλι και στον αυχένα, ή από ένα καλοήθη όγκο που ονομάζεται ακουστικό νευρίνωμα.

Πάνω από 200 χημικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντιβιοτικών, παυσίπονων, διουρητικών και χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, είναι γνωστό ότι προκαλούν παρενέργειες, που οδηγούν σε προβλήματα ακοής και ισορροπίας. Δεδομένου ότι η βασική αιτία των εμβοών είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για αυτό το πρόβλημα, σύμφωνα με την συμβατική ιατρική. Η προκαλούμενη από εμβοές απώλεια της ακοής, συνεπώς, τυγχάνει διαχείρισης κυρίως με τα ακουστικά βαρηκοΐας, με λιγότερο ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η φλεγμονή και η οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα που επενδύουν το κανάλι του αυτιού και το εσωτερικό αυτί, είναι ένας από τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς των εμβοών. Ως εκ τούτου, οι μικροθρεπτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες C και Ε, η γλουταθειόνη, η ομάδα των βιταμινών Β, το συνένζυμο Q-10, το μαγνήσιο και άλλες, είναι γνωστές για την προστασία των διαφόρων δομών της κανονικής ακουστικής συσκευής. Ως εκ τούτου, το  Dr. Rath Research Institute διενέργησε μια πιλοτική κλινική δοκιμή, για να μελετηθεί η επίδραση του συνδυασμού των μικροθρεπτικών ουσιών, σε ασθενείς που πάσχουν από εμβοές.

Οι ασθενείς ήταν ηλικίας μεταξύ 44-85 ετών και υπέφεραν από εμβοές για περισσότερους από τρεις συνεχείς μήνες. Όλοι πήραν ένα ειδικά σχεδιασμένο συμπλήρωμα μικροθρεπτικών ουσιών. Μετά από τέσσερις μήνες στο πρόγραμμα συμπληρωμάτων μικροθρεπτικών ουσιών, 30% των ασθενών ανέφεραν μικρή βελτίωση στην ακοή τους και το 45% ανέφεραν σαφή βελτίωση 10-20 ντεσιμπέλ. Είκοσι πέντε τοις εκατό των ασθενών έδειξε σημαντική βελτίωση της ακοής μέχρι 25-50 ντεσιμπέλ, και επιστροφή της κανονικής ικανότητας ακοής τους. Πάνω από το 75% των ασθενών εμφάνισαν κάποια μείωση του σφυρίγματος στο αυτί και στο ήμισυ των ασθενών οι εμβοές στο αυτί σχεδόν εξαφανίστηκαν εντελώς.

Η έκθεση σε δυνατούς ή συνεχείς θορύβους είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στη σύγχρονη κοινωνία μας, και οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ακοή τους. Εκτός από την προστασία των αυτιών με την αποφυγή της έκθεσης σε θόρυβο, με τη χρήση ωτοασπίδων, και τον περιορισμό της χρήσης χημικών φαρμάκων που βλάπτουν τα αυτιά, οι μελέτες μας δείχνουν ότι τα συμπληρώματα με τα κατάλληλα μικροθρεπτικά μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση σε εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από προκαλούμενη από εμβοές απώλεια της ακοής.

www.symmaxia-gia-thn-ygeia-tou-dr-rath.org

* Ref: Cellular Health Communication, Vol 1, No. 1, 2001
© 2014 Dr. Rath Research Institute | Santa Clara, California, USA.

 

tinnitus