Έρευνα – Επιμέλεια – Μετάφραση: ©TherapyWave.eu 

H λέξη tattoo (τατουάζ) έχει δύο μεγάλα παράγωγα: την Πολυνησιακή λέξη «ta», που σημαίνει κάτι το εντυπωσιακό, και την ταϊτινή λέξη «tatau», που σημαίνει «για να σηματοδοτήσει κάτι».

Πολλά τατουάζ χρησιμεύουν ως σύμβολα που υποδηλώνουν τη θέση και την ιεραρχία σε κάποιες φυλές, σα σηματοδότες θρησκευτικής και πνευματικής αφοσίωσης, ως διακοσμητικά στοιχεία που υποδουλώνουν τη γενναιότητα, τα σεξουαλικά θέλγητρα και σύμβολα γονιμότητας, σαν ένδειξη αγάπης. Αρκετές φόρες όμως είχαν και το σκοπό της τιμωρίας, χρησιμοποιούνταν σαν φυλαχτά και ως προστασία αλλά και ήταν και σύμβολα των περιθωριακών, των σκλάβων και των κατάδικων.

Τα τατουάζ θεωρούνται ότι έχουν πολύ περισσότερη σημασία από μια απλή αποτύπωση σχεδίων στο σώμα. Εκτός από τις εμπειρίες που ανά τις δεκαετίες στο δυτικό πολιτισμό αποτυπώνονται επάνω στο δέρμα δίνοντας ας πούμε μια λύτρωση/εκπλήρωση όταν συνδέεται με κάποιο ιδιαίτερο γεγονός στη ζωή κάποιου, έχουν και μια πιο πνευματική πλευρά. Δεν είναι λίγοι κιόλας που δηλώνουν ότι την ώρα της δερματοστιξίας μπαίνουν σε μια κατάσταση trance παρ’ όλη την επώδυνη διαδικασία.

Μην ξεχνάμε πως το σώμα μας είναι γεμάτο από ενεργειακά κανάλια (nantis) τα οποία διαφοροποιούνται και έχουν άμεση αντίδραση όταν οι βελόνες τα διαπερνούν. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να επισημανθεί ο Otzi, η νεολιθική μούμια (5.300 π.Χ.) που βρέθηκε γεμάτη με σχέδια επάνω στο δέρμα του όπως σταυρούς και κύκλους τα οποία συμπίπτουν σε βαθμό, περί 80%, με αυτά τα ενεργειακά κανάλια τα οποία συνδέονται με τα κλασσικά σημεία βελονισμού για τη θεραπεία των ρευματισμών. Αυτό έρχεται να το επιβεβαιώσουν και οι ειδικοί οι οποίοι εξέτασαν το σώμα και είδαν τις πιθανές νόσους επάνω του.

Σε μία άλλη περίπτωση μιας γυναίκειας μούμιας που βρέθηκε στο Περού διαπιστώθηκε ξανά ότι οι αρχαίες πρακτικές, έχουν μια πιο θεραπευτική σημασία αφού ενώ σαν υλικό μελανιού χρησιμοποιούταν η αιθάλη, στο λαιμό της βρέθηκε μια διαφορετική ουσία από ότι στα υπόλοιπα. Αυτό δείχνει ότι πιθανότατα μία άλλη φυτική ύλη «μελανιού» βοηθούσε σε κάποιο τελετουργικό ώστε να ενδυναμώσει το σώμα ή και το πνεύμα.

Στις μέρες μας μια τάση που έχει να κάνει και με την διάδοση και εξάπλωση της καύσης των νέκρων στο δυτικό πολιτισμό, είναι να χρησιμοποιείται η στάχτη του νεκρού αναμεμιγμένη με το μελανί ώστε με αυτό τον τρόπο να έχουν πάντα το θανόντα «μέσα τους». Σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο Lars Krutan «η μελέτη της Αρχαίας και σύγχρονης κουλτούρας του τατουάζ, προσφέρει μια από την πιο βαθιές καλλιτεχνικές, βιωματικές και πνευματικές δηλώσεις σχετικά με την πολιτιστική πολυμορφία, την ανθρώπινη εμπειρία καθώς και την οπτική επικοινωνία».

Αρκετοί Μαορί μέχρι και σήμερα επιλέγουν να έχουν πολύπλοκα τατουάζ στο πρόσωπό τους τα γνωστά moko. Στη Καμπότζη, στο Λάος και την Ταϊλάνδη τα τατουάζ γιάντρα χρησιμεύουν για την προστασία από το κακό και για να φέρουν καλή τύχη ενώ τα Βιβλικά τατουάζ στην δυτική κουλτούρα είναι ακόμα πολύ δημοφιλή. Διαδεδομένα τατουάζ είναι και εκείνα που γίνονται έχοντας ως βάση μια θρησκεία όπου στο δέρμα αποτυπώνεται ένας ψαλμός, συνήθως από τη Βίβλο ή ένα μάντρα, αν και ορισμένοι που τα φέρουν δεν είναι καν θρησκευόμενοι.

Στις Φιλιππίνες συγκεκριμένες φυλές έχουν την πεποίθηση πως τα τατουάζ έχουν μαγικές ιδιότητες και προστατεύουν όποιον τα έχει. Τα περισσότερα τατουάζ εκεί είναι σχετικά με τα επιτεύγματα της ζωής ή της θέσης στη φυλή αυτού που τα έχει.

 

traditional-tattoo

 

Παραδόσεις και δερματοστιξία

Οι Σκύθες Pazyryk της περιοχής Αλτάι ήταν ένας άλλος αρχαίος πολιτισμός, που ασχολούνταν με τα τατουάζ. Το 1948, η Ρωσίδα αρχαιολόγος Sergei Rudenko άρχισε τις ανασκαφές σε μιά ομάδα τάφων, στα ψηλά βουνά του Αλτάι της δυτικής και νότιας Σιβηρίας, 120 μίλια βόρεια των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Εκεί βρέθηκαν μούμιες, που χρονολογούνται πριν από περίπου 2.400 χρόνια και στα σώματα αντρών Σκυθών που ανακαλύφθηκαν διατηρημένα σε πάγο στη Σιβηρία, τα άκρα και ο κορμός τους καλύπτονταν από περίτεχνο τατουάζ μυθικών ζώων.

Στην Αίγυπτο, γραπτά αρχεία και έργα τέχνης, που σχετίζονται με τα αιγυπτιακά τατουάζ, έχουν σχεδόν αγνοηθεί από προηγούμενους Αιγυπτιολόγους, επηρεασμένους από τις επικρατούσες κοινωνικές τάσεις.  Σήμερα, όμως, γνωρίζουμε ότι έχουν βρεθεί μούμιες που χρονολογούνται ήδη από τη Δυναστεία ΧΙ και εμφανίζουν τη μορφή της τέχνης του τατουάζ. Το 1891, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μουμιοποιημένη μία ιέρεια της θεότητας Hathor, η οποία έζησε κάποια στιγμή μεταξύ 2160 π.Χ. και 1994 π.Χ. Η συγκεκριμένη θηλυκή μούμια είχε διάφορες γραμμές και τελείες τατουάζ στο σώμα της (ομαδοποίηση τελειών ή οι παύλες είχαν εναρμονιστεί σε αφηρημένα γεωμετρικά σχήματα). Αυτή η μορφή τέχνης ήταν μόνο για τις γυναίκες, οι οποίες συνήθως ήταν συνδεδεμένες με την τελετουργική πράξη.

Φιμολογείται ότι οι Αιγύπτιοι διέδωσαν την πρακτική του τατουάζ σε ολόκληρο τον κόσμο. Με την ανοικοδόμηση της Πυραμίδας της τρίτης και τέταρτης δυναστείας της Αιγύπτου αναπτύχθηκαν διεθνείς σχέσεις με έθνη, η Ελλάδα, η Περσία και η Αραβία και κατ επέκταση την διάδοση του. Από το 2000 π.Χ. η τέχνη του τατουάζ είχε απλωθεί με κάθε τρόπο στη Νοτιοανατολική Ασία ενώ οι «Ainu» («Αϊνού», δυτικοί νομάδες της Ασίας) φέρανε την τέχνη μαζί τους, όταν μετακινήθηκαν στην Ιαπωνία.

Στους πολιτισμούς του Ειρηνικού (Μαορί, Πολυνησία) το τατουάζ έχει μία τεράστια ιστορική σημασία και το πολυνησιακό τατουάζ θεωρείται το πιο περίπλοκο και πιο επιδέξιο τατουάζ του αρχαίου κόσμου. Ο πολυνησιακός λαός πιστεύει ότι η πνευματική του εξουσία ή δύναμη της ζωής εμφανίζεται μέσω των τατουάζ του. Η συντριπτική πλειοψηφία των γνώσεών μας σήμερα για τις αρχαίες αυτές τέχνες, έχουν περάσει μέσα από θρύλους, τραγούδια, και τελετουργικές τελετές.  Περίτεχνα γεωμετρικά σχέδια, τα οποία κατά περιόδους προσθέτονταν, ανανέωναν και διακοσμούσαν το άτομο καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του, μέχρι που καλυπτόταν όλο του το σώμα.

Στη Σαμόα η παράδοση εφαρμογής του τατουάζ «tatau» με το χέρι, από τα παλιά χρόνια, μεταδίδεται μέσα από ορισμούς των τίτλων και των ιδιοτήτων, αρχηγών και βοηθών, που προέρχονταν από αξιόλογες οικογένειες και με τη σωστή σειρά καταγωγής. Οι τελετές μύησης στην τέχνη του τατουάζ για τους νέους αρχηγούς, κατά κανόνα, διεξάγονταν με την έναρξη της εφηβείας. Οι πρώτοι ευρωπαίοι που πάτησαν το πόδι τους στο έδαφος της Σαμόα, ήταν μέλη από μια γαλλική αποστολή του 1787. Μελέτησαν τους ιθαγενείς και ανέφεραν ότι οι άνδρες είχαν στους μηρούς τους τατουάζ κατά τέτοιον τρόπο, ώστε κάποιος θα νόμιζε ότι ήταν ντυμένοι, αν και ήταν σχεδόν γυμνοί. Η μυθολογική προέλευση του τατουάζ Σαμόα και η έκτακτη διαπολιτισμική ιστορία του «tatau» έχουν μεταφερθεί στις μεταναστευτικές κοινότητες της Νέας Ζηλανδίας και αργότερα διαδόθηκαν προς τις Κάτω Χώρες.

Οι άνθρωποι της Χαβάης είχαν τη δική τους παραδοσιακή τέχνη τατουάζ, γνωστή ως «kakau». Αυτήν δεν τη χρησιμοποιούσαν μόνο για διακόσμηση και για διάκριση, αλλά και για τη φύλαξη της υγείας τους και για την πνευματική τους ευεξία. Πολύπλοκα σχήματα, κατ’ απομίμηση υφασμένων καλαμιών ή με άλλες φυσικές μορφές, κοσμούσαν τα χέρια, τα πόδια, τον κορμό και το πρόσωπο των ανδρών. Ενώ οι γυναίκες είχαν γενικά τατουάζ στο χέρι, στα δάχτυλα, στους καρπούς και μερικές φορές στη γλώσσα τους. Η άφιξη των δυτικών ιεραποστόλων εξανάγκασε αυτήν τη μοναδική μορφή τέχνης σε παρακμή, αφού η δερματοστιξία είχε αποθαρρυνθεί ή απαγορευθεί από τις περισσότερες Χριστιανικές εκκλησίες.

 

polynesian-tattoo1

 

Στην αρχαία Ελλαδα και Ρώμη, οι λατίνοι συγγραφείς, όπως ο Βιργίλιος, ο Σενέκας και ο Γαληνός, αναφέρουν ότι πολλοί δούλοι και εγκληματίες είχαν τατουάζ. Μία νομική επιγραφή από την Έφεσο αναφέρει ότι, κατά τη διάρκεια της πρώτης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι σκλάβοι που εξάγονταν προς την Ασία, είχαν τατουάζ με τη λέξη «φόρος καταβλήθη». Επίσης, και οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τα τατουάζ ως τιμωρία. Στις αρχές του 4ου αιώνα, όταν ο Κωνσταντίνος έγινε αυτοκράτορας (306 – 373 μ.Χ.) και ήρε την απαγόρευση του Χριστιανισμού, ο ίδιος απαγόρευσε τα τατουάζ στο πρόσωπο (το οποίο ήταν σύνηθες για τους κατάδικους, τους στρατιώτες και τους μονομάχους), διότι πίστευε ότι το ανθρώπινο πρόσωπο ήταν μία αναπαράσταση της εικόνας του Θεού και δεν έπρεπε να παραμορφωθεί ή να δεχθεί ιεροσυλία.

Στην Αγγλία οι εξερευνητές επέστρεψαν στα σπίτια τους με πολυνησιακά τατουάζ, για να τα εκθέσουν σε εμποροπανηγύρεις, σε αίθουσες διδασκαλίας και σε κάποια μουσεία, προκειμένου να αποδειχθεί η υπεροχή του ευρωπαϊκού πολιτισμού σε σύγκριση με τους «πρωτόγονους» ιθαγενείς. Μετά την επιστροφή του Captain Cook από ταξίδι του στην Πολυνησία, τα τατουάζ έγιναν παράδοση στο βρετανικό ναυτικό. Στα μέσα του 18ου αιώνα τα περισσότερα βρετανικά λιμάνια είχαν εγκατεστημένο (σε ειδικό οίκημα) τουλάχιστον έναν επαγγελματία καλλιτέχνη τατουάζ.

Ο πρώτος καταγγεγραμμένα επαγγελματίας καλλιτέχνης τατουάζ στην Βρετανία εγκαταστάθηκε στο λιμάνι του Λίβερπουλ τη δεκαετία του 1870. Στη Βρετανία το τατουάζ ήταν ακόμα στενά συνδεδεμένο με τους ναύτες και τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα ή ακόμα και την εγκληματική τάξη, όμως από τη δεκαετία του 1870 είχε γίνει μόδα ανάμεσα σε ορισμένα μέλη των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της αριστοκρατίας.

Το 1862, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, ο μετέπειτα βασιλιάς Edward VII, έκανε το πρώτο του τατουάζ –έναν σταυρό της Ιερουσαλήμ– στο μπράτσο του, πριν ανέβει στο θρόνο, ξεκινώντας τη μόδα με τατουάζ μεταξύ των αριστοκρατών.

 

neck-tattoo-all-seeing-eye-in-hipster-triangle

 

Το τατουάζ σήμερα

Σήμερα, οι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν τατουάζ περισσότερο για καλλιτεχνικούς, αισθητικούς, σκοπούς παρά για συναισθηματικούς/αναμνηστικούς, θρησκευτικούς και μαγικούς λόγους, για να συμβολίσουν είτε ότι είναι μέλη, είτε την ταυτοποίησή τους σε συγκεκριμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένου των εγκληματικών οργανώσεων όπως η ιαπωνική γιάκουζα.

Αξίζει να σημειωθεί οτι τα τατουάζ έχουν χρησιμοποιηθεί ως μέσω μάρκετινγκ και διαφήμισης με διάφορες εταιρείες να πληρώνουν ανθρώπους να κάνουν τατουάζ στο σώμα τους τα λογότυπά τους όπως το HBO, το Red Bull, η ASOS.com και το ρούμι Sailor Jerry’s. Αυτή η μέθοδος διαφήμισης είναι γνωστή ως «σκινβερτάϊζιν». Το B.T.’s Smokehouse, μια ψησταριά στη Μασαχουσέτη, πρόσφερε δωρεάν γεύματα εφ’ όρου ζωής στους πελάτες που θα έκαναν τατουάζ το λογότυπό τους σε εμφανές μέρος του σώματός τους. Εννιά άνθρωποι επωφελήθηκαν της προσφοράς.

Τους καλοκαιρινούς μήνες κιόλας είναι τόσο εμφανή η διάδοση του ως μόδα, όπου άνθρωποι διαφορετικών πεποιθήσεων και ακουστικών προτιμήσεων που δεν συνάδουν με τo life style τους, έχουν πανομοιότυπα σχέδια, μοδάτες τεχνοτροπίες και σύμβολα που όχι απλά δεν ξέρουν την σημασία αλλά και είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια ότι θα το μετανιώσουν. Μπράτσα έτοιμα να σκάσουν αυτό τις ανοιξιάτικες πρωτεΐνες είναι διακοσμημένα με κάθε λογής tribal όπου τις περισσότερες φορές δεν σημαίνουν και τίποτα! Δυστυχώς πάνε οι εποχές όπου τα τατουάζ, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω ήταν κάτι ιδιαίτερο και έδειχναν τις εμπειρίες της ζωής.

Μια βόλτα στην παραλία και όχι μόνο, αποδεικνύει τις λάθος επιλογές των δερματοστιγμένων όπου για παράδειγμα τατουάζ που προορίζονται για το πάνω μέρος του σώματος γίνονται στα κάτω άκρα. Αυτό δεν κάνει κακό μόνο σε αυτόν που το απέκτησε και σε αυτόν που το εκτέλεσε αλλά και στην ιδιά την φυλή από όπου προέρχεται, αφού κάτι παραδοσιακό και με συγκεκριμένο σκοπό έχει γίνει viral για κάθε ένα που ήθελε απλά να στολίσει το σώμα του για να ξεχωρίζει.

Τέλος αλλά με τη μεγαλύτερη σημασία έχει η απεικόνιση των τατουάζ και τι δηλώνουν σε ενεργειακό επίπεδο. Το νερό έχει μνήμη και αποτυπώνει πολύ ευκολά κάθε δόνηση που θα του απευθύνουμε. Το σώμα μας αποτελείται από 75% νερό. Φανταστείτε τι συμβαίνει όταν ένα σώμα είναι διακοσμημένο με λογιών λογιών αρνητικές οντότητες ή σύμβολα αμφίβολου προελεύσεως και σκοπού. Πως αυτά τα αποτυπώματα λειτουργούν στο αιθερικό αλλά και στο φυσικό σώμα; Τι πληροφορίες περνούν και τι ενέργειες «τρέφονται» μέσα από αυτά.

Σημασία λοιπόν έχει όταν κάποιος επιλέξει την δερματοστιξία να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένος για αυτή την αισθητική αλλαγή, πόσο μάλιστα όταν είναι κάτι που θα τον συντροφεύει για το υπόλοιπο της ζωής του. Μέσα σε αυτά είναι η σωστή επιλογή του καλλιτέχνη που θα του εμπιστευθεί το σώμα του αφού ως γνωστών «ότι πληρώνεις παίρνεις» και τσιγγουνιές σίγουρα δεν χωράνε σε κάτι τόσο σημαντικό.

©ΤherapyWave.eu


©TherapyWave.eu 

borabora-tattoo-artist_23097_600x450