Του Νάσου Παπαδόπουλου

Η παρουσίαση αυτού του έργου, έκτος της σπουδεότητάς του όσον αφορά την ποιότητα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και μουσικής, επιβεβαιώνει πως τίποτα στην ζωή μας δεν γίνεται τυχαία και το πόσο σημαντικό και καταπλητικό ρόλο μπορούν να παίξουν κάποια άτομα που έρχονται στο δρόμο μας.

Έτσι μέσα από αυτόν το “νόμο” ήρθε η στιγμή να γνωρίσω τον μουσικοσυνθέτη Ηφαιστίωνα Βαξεβανέρη, ο οποίος μαζί με καταπληκτικούς συντελεστές, μελοποιεί για πρώτη φορά παγκοσμίως, στα αρχαία ελληνικά και με παραδοσιακά όργανα τον “Ομηρικό Ύμνο στη Δήμητρα” το ταξίδι της Δημήτρας και της Περσεφόνης.

Μια τυχαία ανακάλυψη το 1777, στη Μόσχα, έφερε στο φως τους δυο ύμνους που βρίσκονται στην αρχή της συλλογής, τον Ύμνο προς το Διόνυσο και τον Ύμνο προς τη Δήμητρα όπου περιέχονται σε ένα μοναδικό χειρόγραφο του 15ου αιώνα και σώζονται σε αποσπασματική μορφή.

Το έργο αυτό,  αποτελεί κόμβος συνάντησης του αρχαίου και σύγχρονου ελληνικού ορίζοντα αλλά ταυτόχρονα και ένα περίφημο εργαλείο επαφής με την αρχαία ελληνική γλώσσα. Μελοποιήθηκε για πρώτη φορά στα χρόνια μας, από τον μουσικοσυνθέτη Ηφαιστίωνα Βαξεβανέρη και ενορχηστρώθηκε από τον αναγνωρισμένο διεθνώς συνθέτη, πιανίστα Κάρολο Βουτσινά.

Η καινοτομία του έργου είναι ότι για πρώτη φορά στις μέρες μας, μετά από τους αρχαίους χρόνους , συναντάμε μελοποίηση σε αμιγή αρχαίο λόγο, αφού έχουν μελοποιηθεί με παραδοσιακά και κλασικά όργανα. Διάρκεια έργου 95 Λεπτά

Περιγράφετε ο μύθος της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Άδη και την αναζήτηση αυτής από την Δήμητρα.  Όλα τα μουσικά κομμάτια είναι ενδεδυμένα με μουσικούς χρωματισμούς από αρχαία λύρα σε συνδυασμό με Ελληνικό παραδοσιακό ύφος.

Για πρώτη φορά η παραδοσιακή μουσική και οι παραδοσιακοί ρυθμοί Κρήτης, Θράκης, Ηπείρου και Ανατολικής Ελλάδας, συναντώνται με αρχαίες κλίμακες , αρχαίο λόγο.

Ο Ομηρικός Ύμνος «Εις Δήμητραν»

Ο Ομηρικός Ύμνος στην Δήμητρα αποτελεί ορόσημο για την Ελευσίνα αφού αναφέρεται στο βασικό συμβολικό δρώμενο των Ελευσινίων μυστηρίων, την Δήμητρα και την ανεύρεση της κόρης της Περσεφόνης, που δεικνύει μυθολογικά τον λόγο και τρόπο ιδρύσεως τους αλλά και την λειτουργική μορφή που πήρε η πόλη της Ελευσίνας. Η ανάδειξη και η προβολή  του τόπου μέσο του έργου αυτού είναι σίγουρη, αφού για πρώτη φορά παγκοσμίως ξαναζωντανεύει ο Αρχαίος λόγος σε τραγούδι με αφορμή την Ελευσίνα., αλλά και τα ευρήματα της Αμφίπολης αναφορικά με την αρπαγή της Περσεφόνης.

Οι Ομηρικοί Ύμνοι αποτελούν μια συλλογή αρχαίων ελληνικών ύμνων σε μέτρο δακτυλικό εξάμετρο, το ίδιο που χρησιμοποιείται στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Στην Αρχαιότητα, οι ύμνοι αυτοί αποδίδονταν στον Όμηρο: η πρώτη αναφορά σε αυτούς σε γραπτό κείμενο γίνεται από τον Θουκυδίδη (iii.104). Ορθώς ο Wolf στα ProlegomenaadHomerum έβγαλε το συμπέρασμα ότι αυτοί οι ύμνοι χρησίμευαν στους ραψωδούς ως προεισαγωγή στις επικές απαγγελίες. Οι παλαιότεροι από αυτούς γράφτηκαν κατά τον 7ο αιώνα π.Χ. κι έτσι βρίσκονται ανάμεσα στα αρχαιότερα μνημεία της ελληνικής λογοτεχνίας. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι Ομηρικοί ύμνοι γράφτηκαν κατά την Αρχαϊκή περίοδο (7ος-6ος αιώνας π.Χ.), μερικοί θεωρούνται ως έργα της Ελληνιστικής Περιόδου.

Η καινοτομία  του έργου  είναι ότι για πρώτη φορά στις μέρες μας, μετά από τους αρχαίους χρόνους , συναντάμε μελοποίηση σε αμιγή  αρχαίο λόγο, αφού έχουν μελοποιηθεί με παραδοσιακά και κλασικά όργανα, όλα τα κομμάτια του ύμνου που μιλούν πρόσωπα αλλά και  ο λόγος του  αφηγητή ενδεδυμένος με μουσικούς χρωματισμούς  από αρχαία λύρα σε συνδυασμό με Ελληνικό παραδοσιακό ύφος.

Όλα τα κομμάτια βρίσκονται στον παρακάτω σύνδεσμο αφού επιβάλλεται και η ακρόαση αλλά η απόκτησή ενός τόσο σημαντικού μουσικού και πνευματικόυ έργου!

http://www.cdbaby.com/cd/vaxevanerisstylianosheph


© TherapyWave.eu | Νάσος Παπαδόπουλος

 

ifaistionas vaxevaneris

Vaxevaneris Stelios