Της Ευαγγελίας Χατζηλάου, ΙΑΣ(π)ΙΣ | ©TherapyWave.eu

Συνηθίζεται το ηλίασμα στην πλαζ, κάτω από τις ακτίνες του ανατέλλοντος ηλίου. Είναι άραγε αυτό το πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό; Κάθε άλλο. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν κιόλας παρατηρήσει ότι το καλύτερο απ’ όλα είναι να κάνει κανείς ηλιόλουτρα ευρισκόμενος σε κίνηση. Τότε ο ήλιος γίνεται σύμμαχος της υγείας μας.

Πράγματι, αυτό δυναμώνει το νευρικό σύστημα και διευθετεί το μεταβολισμό των ουσιών, διεγείρει την αιμοποίηση, τη λειτουργία των αδένων εσωτερικής έκκρισης και την ανοσία… Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πόσο όμορφο δείχνει το μαυρισμένο σώμα στον ήλιο σώμα.

Στη δημιουργία όμως του πιο ωφέλιμου μαυρίσματος, χρυσαφένιου χρώματος, συμμετέχει και το φύλλωμα των δέντρων. Οι ακτίνες που περνούν μέσα από το φύλλωμα ονομάζονται ”φιλτραρισμένος ήλιος”.

Τα παιδιά ηλικίας έως 11 ετών μπορούν ν’ αρχίσουν ηλιοθεραπεία μόνο στη ”δανδελωτή σκιά” των δέντρων, από 2-3 λεπτά ύστερα από διάλειμμα 10 λεπτών. Αυτή είναι μια προκαταρκτική προσαρμογή του δέρματος και γίνεται για 5-7 μέρες σε συνδυασμό με υπαίθρια παιχνίδια. Κάθε δεύτερη ημέρα προστίθενται 2-3 λεπτά παραμονής στον ήλιο, η οποία θα φτάσει τα 30 λεπτά.

Οι έφηβοι απο 11-16 ετών μπορούν στην αρχή να παραμείνουν στον ήλιο 3-5 λεπτά κάθε φορά. Η μέγιστη παραμονή τους στον ήλιο δεν πρέπει να ξεπερνάει τη 1 ώρα. Τα ηλιόλουτρα συνδυάζονται εύκολα με αρκετές δραστηριότητες όπως βόλεϊ, ποδόσφαιρο, μην ξεχνάμε το «εθνικό παραλιακό άθλημα» τις ρακέτες, καθώς και άλλα παιχνίδια με πολλές παράπλευρες ωφέλιμες για το σώμα «επιπτώσεις».

Οι ενήλικοι αρχίζουν με πεντάλεπτη παραμονή στον ήλιο και κάθε μέρα προσθέτουν από 5 λεπτά. Ηλιοθεραπεία που διαρκεί πάνω από 2 ώρες κάθε φορά δεν επιτρέπεται, ακόμη και αν την ανέχεται ο οργανισμός. Για να πάρει το δέρμα μελαμψή απόχρωση δεν πρέπει να ψάχνει κανείς εμπορικές «κρέμες μαυρίσματος». Μία εντριβή του σώματος με διάλυμα μαύρου τσαγιού κάνει πολύ καλή δουλειά και βέβαια με φυσικό τρόπο. Όσο πιο δυνατό είναι, τόσο πιο μελαμψό γίνεται το δέρμα όπως κιόλας το  φυσικό μαύρισμα στην περίπτωση, αυτή γίνεται γρηγορότερα. Εκτός από αυτό, η λοσιόν αυτή δυναμώνει το λιπαρό δέρμα και το τροφοδοτεί με βιταμίνες. Για ξηρό δέρμα χρησιμοποιείται το συνηθισμένο ελαιόλαδο, που είναι η καλύτερα κρέμα για μαύρισμα.

Ξέρετε ότι αν προστεθεί βιταμίνη C στην τροφή αυξάνεται κατά πολύ το αποτέλεσμα του μαυρίσματος;

Έχει διαπιστωθεί ότι μόνο 50mg βιταμίνης C τη μέρα (καλύτερα να την παίρνετε από άγριο τριαντάφυλλο, μαύρο φραγκοστάφυλο, και γενικότερα εσπεριδοειδή) μειώνει πολύ τα φαινόμενα της ηλιακής αποστέρησης και της ανεπάρκειας των ευεργετικών ακτινών του ηλίου κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους και ειδικότερα την άνοιξη. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με στοιχεία Ρώσων επιστημόνων, τα κρυολογήματα μειώνονται κατά 14%.

 

1280px-Sunbath

 

Δηλαδή τα βιταμινούχα φυτά ενεργούν έμμεσα, συσσωρεύοντας κατά κάποιον τρόπο τις ηλιακές ακτίνες και στη συνέχεια τη παραχωρούν με δόσεις όταν είναι αυτό απαραίτητο. Έτσι, παίρνοντας φυσικές βιταμίνες συν τοις άλλοις μειώνουν την ευαισθησία στο κρύο. Επίσης με την ηλιοθεραπεία, συχνά δημιουργούνται εγκαύματα όπου λίγοι έχουν ενημερωθεί σωστά πάνω σε αυτό το πολύ ευαίσθητο θέμα.

Πρέπει κανείς να γνωρίζει, ότι αν κάνει κάποιος ηλιοθεραπεία πάνω σε πράσινο χορτάρι, έχει 2 φόρες λιγότερες πιθανότητες να πάθει εγκαύματα, απ’ ό,τι στην άμμο και αυτό γίνεται επειδή το πράσινο αντανακλά πολύ λιγότερο τις ηλιακές ακτίνες, απ΄ό,τι η άμμος. Να γιατί καλύτεροι χώροι για ηλιοθεραπεία είναι οι χώροι που προστατεύονται από φυσικές δενδροφυτείες.

Δυστυχώς, οι θαυμαστές του σοκολατένιου μαυρίσματος κάνουν το λάθος να μένουν ξαπλωμένοι ολόκληρες ώρες στο λιοπύρι με αποτέλεσμα να γερνάει πρόωρα το δέρμα, να σχηματίζονται ρυτίδες και να δημιουργείται κίνδυνος εγκαύματος.

Αλλά τί πρέπει να κάνουν π.χ εκείνοι που η εργασία τους απαιτεί την παραμονή στον ήλιο ενώ οι προστατευτικές σκιές ειναι λίγες; Πολύ αποτελεσματικό είναι να προσθέσουμε σε βάση κρέμας ή κηραλοιφής, εκχύλισμα φλόμου (ευφορβιου), 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, χιλιοφυλλου ή ροδακινέλαιο, και ακόμη τζελ καλής ποιότητας αλόης. Η κρέμα αυτή έχει αντιφλογιστικές και βακτηριοκτόνες ιδιότητες και βέβαια κρέμα που προστατεύει απ’ τον ήλιο μπορεί εύκολα να φτιάξει κανείς μόνος του.

Για ξηρό δέρμα:

– 10ml εκχύλισμα λεύκας (μουλιάζουμε 10 γρ. φύλλα λεύκας σε 1 φλυτζάνι νερό και στραγγίζουμε)
– 5γρ πούδρας -3γρ αλόης
– 20γρ κηραλοιφής.

Ανακατεύουμε καλά και κάνουμε εντριβή.

Για λιπαρό δέρμα: καθαρίζουμε πρώτα με ροδόνερο αν είναι δυνατόν! Έπειτα εφαρμόζουμε την ιδιά κρέμα απλά προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ανθόνερο αμαμελίδας.

Ένα διαδεδομένο λάθος είναι η ηλιοθεραπεία μετά το μπάνιο η μετά το πλύσιμο με σαπούνι. Στην περίπτωση αυτή καταστρέφεται η λιπαρή στιβάδα του δέρματος και αυξάνει κατά πολύ την πιθανότητα εγκαύματος. Αν μετά την παραμονή στον ήλιο δημιουργείται αίσθημα καψίματος και έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, μπορούν να τοποθετηθούν στα σημεία φλόγωσης αποξηραμένα φύλλα του φυτού βήχιο (tussilago farfara), άρκτιο ή τζελ αλόης. Αυτά μειώνουν κατά πολύ τον ερεθισμό του δέρματος. Ωφέλιμες είναι και οι κομπρέσες από εκχύλισμα των φυτών Πολύγωνο, Σέδο, Γναφάλιο το Ελώβιο.

Για το πρόσωπο, ιδανική είναι η μάσκα απο Σπαθόχορτο (υπερικό). Η μάσκα γίνεται βρέχοντας στο εκχύλισμα ή αφέψημα από το φυτό ένα λεπτό στρώμα από βαμβάκι. Στύβοντας ελαφρά, το τοποθετούμε στο πρόσωπο, αφήνοντας ανοιχτά τα μάτια, το στόμα και τη μύτη. Το βαμβάκι αφαιρείται έπειτα από 10-15 λεπτά. Μετά από αυτό δεν χρειάζεται πλύσιμο.

Αλλά τι γίνεται αν το έγκαυμα είναι μεγάλο; Ωφελεί πολύ το ξύδι από αγριοτριανταφυλλιά. Παρασκευάζεται εκχυλίζοντας για 10 λεπτά, 15 γρ. ανθόφυλλο τριαντάφυλλου σε 100ml ξύδι. Μετά το εκχύλισμα φιλτράρεται, ενώ τα ανθόφυλλα στύβονται. Οι εντριβές αυτές δίνουν φρεσκάδα στο σώμα ακόμη και μετά από μεγάλη σωματική φόρτιση. Αν μετά την ηλιοθεραπεία δημιουργηθεί ελαφρύς ερεθισμός του βλεννογόνου των ματιών, πρέπει να πλυθούν τα μάτια με αφέψημα καλέντουλας ή με χαμομήλι.

Ουσιαστικό μειονέκτημα της ηλιοθεραπείας είναι το γεγονός ότι επενεργεί ατονικά. Γι’ αυτό, ανάμεσα σ’ αυτήν και την έναρξη της εργασίας πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον 2-3 ώρες. Πάντως, οι αθλούμενοι κάτω από τον ήλιο μπορούν να μειώσουν ουσιαστικά το χρόνο αυτό, γιατί η ηλιοθεραπεία όταν κανείς κινείται (τρέξιμο, βάδισμα) εμποδίζει την ατονία και την εξάντληση (με σωστή ενυδάτωση φυσικά και εάν γεύμα φρούτων ή λαχανικών κατά τη διάρκεια).

Βοηθούν επίσης στην καταπολέμησή τους ένα κρύο ντους ή ένα χαλαρωτικό μασάζ αν υπάρχει τέτοια ευκαιρία με τονωτικά αιθέρια έλαια (κυπαρίσσι, εσπεριδοειδών, κέδρου κ.α).

Αν ασχολείστε δε με θαλάσσια σπορ, τότε ο ήλιος θα σας χαρίσει απλόχερα καλή διάθεση και περίσσια δύναμη.

Ευαγγελία Χατζηλάου, ΙΑΣ(π)ΙΣ


©TherapyWave.eu 

s-l1000