Της Ορσαλίας Ψαρίδη, Διατροφολόγος TCM | ©TherapyWave.eu   

Από πολύ νωρίς ο άνθρωπος πρόσεξε και αναγνώρισε τον καταλυτικό ρόλο που παίζει ο Ήλιος για την Ζωή πάνω στον πλανήτη. Η ζέστη και το φως που εκπέμπει, συνδέθηκαν φυσικά, με την βλάστηση και την δημιουργία, με την Ζωή γενικότερα. Ο Ζωοδότης θαυμάστηκε, θεοποιήθηκε, τιμήθηκε και δοξάστηκε ως η Αρσενική Αρχή της Ζωής σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, αντιμετωπίσθηκε και λατρεύτηκε με σεβασμό, ως Πηγή Δύναμης.

Αρσενικές Ηλιακές Θεότητες ενσωμάτωσαν τις ιδιότητές του και ως Δημιουργοί Θεών και ανθρώπων, σε ένα συνεχές κυνηγητό με την Νύχτα και την Σελήνη, πολεμούσαν και κατατρόπωναν καθημερινά το Σκοτάδι, ευλογούσαν την Ζωή, επέτρεπαν την γονιμότητα, την αύξηση, την Δημιουργία. Ο Κυρίαρχος του Ουρανού, με την συνεπή επαναλαμβανόμενη πορεία του, ορίζει την Τάξη, το Μέτρο, τον Χρόνο, την κανονικότητα και την ευρυθμία της Ζωής στον πλανήτη. Την ημέρα και την νύχτα, την ζέστη και το κρύο, την σπορά και την συγκομιδή, τις τέσσερις εποχές, πέριξ των οποίων δομείται η ζωή της κοινότητας.

Στις πρώτες οργανωμένες κοινωνίες, κάθε σημαίνον σημείο στο Ουράνιο ταξίδι του Ήλιου, τιμάται και γιορτάζεται. Οι κόρες και οι γιοί του Ήλιου, δόξαζαν τελετουργικά την Μαγική Δύναμη της Ζωής, κάθε Ανατολή και κάθε Δύση, κάθε Ισημερία και κάθε Ηλιοστάσιο, σημεία – κλειδιά  της κοινωνικής συγκρότησης και λειτουργικότητας.

Η Φθινοπωρινή Ισημερία, ήταν ένα σημείο της ετήσιας πορείας, που προμήνυε ότι το Φως θα αρχίσει να κρύβεται και  το κρύο να θεριεύει. ΄Ηταν και είναι η αρχή του Φθινοπώρου, ο προάγγελος του χειμώνα, του κρύου, του σκότους, της σιωπής, του θανάτου στην Φύση, όλα απειλητικά για την επιβίωση.

 

summer-sun-e1396865382654

 

Σε μεγαλιθικά μνημεία, σε πέτρινες κυκλικές κατασκευές, πυραμίδες, ναούς, ιερά ή έξω στην αγκαλιά της Δήμητρας, τελετουργικά ευχαριστούσαν  για την συγκομιδή, για τους καρπούς που θα θρέψουν την κοινότητα. Έκαναν προσφορές καρπών, θυσίες και έκαιγαν ιερά φυτά σε μεγάλες φωτιές. Οι καπνοί τους υψώνονταν στον Ουρανό, μεταφέροντας τις ευχαριστίες, τις προσευχές και τις εκκλήσεις των ανθρώπων για ήπιο χειμώνα και γιά την επιστροφή του Taita Inti του Πατέρα Ήλιου. Αποχαιρετούσαν την Περσεφόνη την Φερέπαφα (αυτή που βρίσκεται σε επαφή με το αεί κινούμενο) η οποία κατέβαινε στον σκοτεινό Κατώτερο Κόσμο του συντρόφου της, του χθόνιου Πλούτωνα ακολουθώντας τον Φυσικό Νόμο της Συστολής.

Ο Άνθρωπος, μεταπηδώντας από τις ιερατικές ψαλμωδίες και την κατάνυξη στα ξέφρενα λαϊκά χορικά και το ξεφάντωμα, χορεύοντας γύρω από τις μεγάλες φωτιές, ξόρκιζε το σκοτάδι, καθησύχαζε την βιολογική και κοσμική μειονεξία του απέναντι στις Δυνάμεις της Φύσης και τους Κοσμικούς Νόμους, συμφιλιωνόταν με τον φόβο του σκότους και του θανάτου, συντονιζόταν ΄και επικοινωνούσε συνειδητά ή ασυνείδητα με τα Στοιχεία και τις Αρχές.

Η Φθινοπωρινή Ισημερία υπονοεί την ίση διάρκεια ημέρας και νύχτας και παρ΄όλο που αυτό συμβαίνει μόνον στις τοποθεσίες που βρίσκονται πάνω στον Ισημερινό, εμπεριέχει την Αρχή της Ισορροπίας. Η Φθινοπωρινή Ισημερία στο Β. Ημισφαίριο, συμβαίνει την στιγμή που ο Ήλιος εισέρχεται στον αστερισμό του Ζυγού. Του Ζυγού της Ομορφιάς, της Ομαδικότητας και της Συντροφικότητας, της Ισορροπίας, της Δικαιοσύνης, της Αρμονίας.

Η περίοδος αυτή της μετάβασης από το καλοκαίρι στον χειμώνα, από την ζέστη στο κρύο, από το Yang στο Yin, είναι εποχή συλλογής των καρπών μας σε υλικό και πνευματικό επίπεδο. Εποχή να ζυγίσουμε τις σκέψεις μας, τα λόγια μας, τις πράξεις μας και να προσδιορίσουμε ποιά ξερά φύλλα από το δένδρο της Ζωής μας, χρειάζεται να επιτρέψουμε να πέσουν.

Όπως πάνω έτσι και κάτω. Όπως κάτω έτσι και πάνω. Ορίζει η Δεύτερη Ιερή Αρχή της Αντιστοιχίας στο Ερμητικό Κυμβάλειον.

Στο ουράνιο ταξίδι του, πότε πάνω σε έναν αγριόχοιρο (Freyr), πότε σε πλοίο (Ρα) και πότε στο αγαπημένο του πύρινο ή/και φτερωτό άρμα του (Ήλιος, Απόλλωνας, Surya κ.α.) ο Πανόπτης Ήλιος, δηλ. αυτός που βλέπει τα πάντα, συμβολίζει και ταυτίζεται με την Αλήθεια.

Την Εσωτερική Αλήθεια. Την Ανώτερη Αλήθεια. Την Πνευματική Διαύγεια και Ευρύτητα. Την Λαμπρότητα του Πνεύματος.

 

apollo-chariot-1

 

Υπάρχει ένας υλικός Ήλιος, ο οποίος είναι η πηγή όλης της θερμότητας και όσοι μπορούν να τον αντικρύσουν, μπορούν να δουν τον Ήλιο. Και αυτοί που είναι τυφλοί και δεν μπορούν να τον δουν, μπορούν να νοιώσουν την ζεστασιά του.

Υπάρχει ένας Αιώνιος Ήλιος, ο οποίος είναι η πηγή όλης της Σοφίας και αυτοί, των οποίων οι πνευματικές αισθήσεις έχουν αφυπνισθεί στη ζωή, μπορούν να δουν αυτόν τον Ήλιο και να τους είναι συνειδητή ή Ύπαρξή του. Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν φθάσει σε πνευματική συνειδητότητα, μπορούν επίσης να νοιώθουν την Δύναμή του, μέσω μίας εσωτερικής ιδιότητας η οποία ονομάζεται διαίσθηση, γράφει ο αποκρυφιστής αλχημιστής Παράκελσος της Αναγέννησης τον 15ο αιώνα επιτρέποντας στον αναγνώστη, να κρυφοκοιτάξει μέσα σε μυστικιστικές – πνευματικές διδασκαλίες.

Ο Αιώνιος – εσωτερικός Ήλιος, τοποθετείται – ανάλογα την παράδοση – εσωτερικά στο μέσον του θώρακα στο chakra της καρδιάς ή εξωτερικά λίγους πόντους πάνω από την κορφή κεφαλής στο 7ο chakra. Ο ΄Ηλιος που υπάρχει στο φυσικό πεδίο, υφίσταται, κατά τις παραδόσεις και τις διδασκαλίες, σε Ανώτερες Διαστάσεις, ως Πνευματική Φλόγα, ως Πνευματική Έδρα της Δυνατότητας.

Ο Πνευματικός Ήλιος, την περίοδο που το εξωτερικό Φως λιγοστεύει φυσικά, δύναται να λάμπει και να φωτίζει την εσωτερική μας πορεία, την διάβαση του Σκότους. Να Φωτίζει τον Χαοτικό Κόσμο των Σκιών. Τον Κόσμο της Ασάφειας.Τον Λαβύρινθο της ανοργάνωτης ή της βαριάς ενέργειας. Να οδηγεί και να ισορροπεί τα απαραίτητα εσωτερικά μας βήματα, στο Σκοτάδι. Την Μήτρα η οποία κυοφορεί τους θησαυρούς, τους σπόρους κάθε Δυνατότητας, Γονιμότητας και Ανάπτυξης. Να φέρει εσωτερικά το Φως. Την Συνειδητοποίηση. Να αποκαλύπτει την Αλήθεια.

Το Σκοτάδι και το  Φως είναι δύο Δυνάμεις εξ΄ίσου απαραίτητες, σε κάθε γνωστό στάδιο και επίπεδο Ζωής. Είναι οι Δυνάμεις μέσω των οποίων είναι εφικτή κάθε Πραγματικότητα. Είναι η Κοσμική ανάσα, η συστολή και η διαστολή, το yin και το yang,  η Καταστροφή και η Δημιουργία. Όπου υπάρχει Φως υπάρχει και Σκιά.Το Σκοτάδι διακρίνεται από ενέργεια βαριά, που δίνει την αίσθηση ότι υπνώνει, βαραίνει και μαγνητίζει – ρουφάει ο,τι είναι γύρω της. Το Φως διακρίνεται από ενέργεια ελαφριά που ξυπνά, ελαφραίνει, ανυψώνει ο,τι είναι γύρω της και δημιουργεί.

Eνσωματώνουμε ως άνθρωποι και τις δύο ποιότητες – δονήσεις, όπως τα πάντα στην Φύση. Ο Ινδιάνικος μύθος με τους δύο λύκους, περιγράφει πολύ παραστατικά πως η ποιότητα που επικρατεί είναι αυτή την οποία τρέφουμε – εστιάζουμε. Όταν ο Ήλιος ανατείλει, καίει και μεταστρέφει κάθε Σκοτάδι σε Φως, σε καύσιμο Ζωής και εξέλιξης, σε φυσικό και πνευματικό πεδίο, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Στην διαδικασία της εσωτερικής – πνευματικής αναζήτησης, η αφύπνιση, η επίγνωση, η εγρήγορση, η συμπόνια συνδέονται ευθέως με το Φως (Φώτιση) το οποίο προκύπτει και λάμπει, έχοντας συνειδητοποιήσει, μετουσιώσει και ενσωματώσει το Νοητικό Σκότος.

Η Μεγάλη Μύηση των Ελευσινίων Μυστηρίων, συνέβαινε την τελευταία ημέρα των Μυστηρίων, η οποία ήταν η ημέρα της Φθινοπωρινής Ισημερίας. Η ημέρα όπου ο Μύστης έφερνε σε συμφωνία – ισορροπία – αρμονία εσωτερικά την yang με την yin φύση του, το σκοτάδι με το φως, το θηλυκό με το αρσενικό αρχετυπικό στοιχείο, τον νου με την ψυχή, το υλικό με το πνευματικό, τον φυσικό απτό κόσμο των φαινομένων με τις λεπτές και αθέατες πνευματικές σφαίρες.

Η Φθινοπωρινή Ισημερία – Ισορροπία, η έναρξη του Φθινοπώρου, που έξω σκοτεινιάζει όλο και νωρίτερα, τα σύννεφα και η βροχή κρύβουν το λαμπερό αστέρι, είναι η καταλληλότερη εποχή να ανάψουμε τα φώτα, τα εσωτερικά φώτα, να είμαστε αυτόφωτοι.

Ο Εσωτερικός Αιώνιος Πνευματικός μας Ήλιος, μέρος του Ενός, μπορεί να παραμερίσει τα σύννεφα του Νου και να λαμποκοπά. Οι ακτίνες του, μη ορατές στον κόσμο των φαινομένων, όπου εισχωρούν, μεταδίδουν σε πνευματικό επίπεδο, λάμψη και θέρμη, ομορφιά, ευλογία. αρμονία, ελευθερία.

Ο Πατέρας Ήλιος της Φθινοπωρινής Ισημερίας, δεν μας κρύβεται, δεν φεύγει, δεν μας εγκαταλείπει. Ταξιδεύει στον χώρο και το χρόνο φωτίζοντας όλα του τα παιδιά. Και αφήνει στο πόδι του τον Εσωτερικό μας Ήλιο να φωτίζει, την Ζωή μας, την Ζωή των γύρω μας και τον Κόσμο.

© Ορσαλία Ψαρίδη, Διατροφολόγος TCM 


©TherapyWave.eu | Source  

the-sun-is-god

Photo by http://pentaprismcommunity.org/members/darkrigel/media/