Του Παναγιώτη Ψαρρού (Ομοιοπαθητικός) | © TherapyWave.eu 

Αυτό που λέει η ιατρική είναι, ότι όταν δεν υπάρχει αρρώστια τότε αυτό που απομένει είναι υγεία. Αυτό όμως δεν είναι ορισμός. Πως μπορείς να ορίσεις την υγεία σε σχέση με την αρρώστια;

Είναι σαν να ορίζεις το λουλούδι σε σχέση με τα αγκάθια, τη ζωή σε σχέση με το θάνατο, το φώς με το σκοτάδι.Tο μόνο που μας έχουν μάθει είναι το τι είναι αρρώστια. Kαι αυτό, διότι η επιστήμη της Ιατρικής δεν είναι σε θέση να πει μέχρι στιγμής τι είναι υγεία. Διότι για να πεις τι είναι υγεία δεν μπορείς να πιαστείς μόνο από της εξωτερικές, από τις σωματικές εκδηλώσεις. Το να μην έχεις εξωτερικές  εκδηλώσεις, δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι υγιής ότι δεν είναι άρρωστος.

Αν σήμερα για κάποιο λόγο σταματήσουν να χορηγούν αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά φάρμακα νομίζω ότι θα ήταν δύσκολο να κυκλοφορούμε στους δρόμους. Στον άνθρωπο σε υγιή κατάσταση κυριαρχεί απεριόριστα η πνευματοειδής ζωτική δύναμη που σαν δύναμη, ζωογονεί το υλικό ( οργανισμό ) και κρατά όλα τα μέρη του σε αξιοθαύμαστη αρμονική λειτουργία ζωής, σε συναισθήματα και δραστηριότητες, έτσι ώστε το ενυπάρχον συνετό πνεύμα μας να μπορεί να χρησιμοποιεί ελεύθερα αυτό το ζωντανό υγιές όργανο για τον υψηλό σκοπό της ύπαρξης μας.

Αυτός ο πρόλογος είναι για πω ότι δεν είναι δυνατόν να κοιτάμε μόνο το σώμα και να παραμελούμε την ψυχή μας, διότι αυτά τα δυο δεν είναι ξέχωρα, ψυχή χωρίς σώμα δεν γίνετε, σώμα χωρίς ψυχή πάλι δεν γίνετε, αυτό είναι ΕΝΑ και το ένα χωρίς το άλλο δεν μπορεί να υπάρξει. Εδώ είναι ότι η επιστήμη τις ιατρικής κοιτά μόνο το σώμα, η ψυχανάλυση κοιτά μόνο την ψυχή, πρέπων είναι να γίνει ένα πάντρεμα, διότι αντανακλάσεις ψυχικών καταστάσεων βγαίνουν στο σώμα και σωματικές πηγαίνουν προς την ψυχή. Πως όμως μπορείς να διορθώσεις την ψυχή μόνο με χημικά φάρμακα;

Πως  μπορείς να διορθώσεις έναν που δεν αγαπιέται και αρρωσταίνει μόνο και μόνο για να πάρει αγάπη;  Ποιο χημικό φάρμακο μπορεί να κάνει τέτοια κατάσταση;

Μάλλον κανένα, το μόνο που κάνουν είναι η αναισθητοποίηση. Αυτό όμως δεν είναι υγεία. Τώρα αν πεις σε κάποιον ότι έχει νοητική αρρώστια, αυτός θα παρεξηγηθεί. Προτιμά τη σωματική κατάσταση παρά να πει ο γιατρός ότι πάσχει από νοητική ασθένεια.

 

healthandwellnessapps1

 

Ξέρουμε πλέον πολύ καλά ότι η θεραπεία γίνεται από μέσα προς τα έξω, από πάνω προς τα κάτω, από τα πιο σημαντικά στα λιγότερο σημαντικά όργανα, και με την αντίστροφη σειρά από εκείνη που εμφανίστηκαν. Άρα την ημέρα που κάποιος δεχθεί ότι ο άνθρωπος είναι μια ολότητα και αρχίσει να θεραπεύετε συνολικά κατανοώντας ότι χρειάζεται και στα τρία επίπεδα, σωματικό, ψυχικό – νοητικό, πνευματικό, να κάνει κάτι, τότε ίσως  θα μπορέσουμε να πούμε ότι είναι μια καλή αρχή για να θεωρήσουμε ότι ο ορισμός της υγείας είναι η αγάπη.

Οτιδήποτε είναι περιορισμένο από την ελευθερία του να αισθάνεται αγάπη, και στο σωματικό, και στο ψυχικό, και στο πνευματικό επίπεδο, μπορεί να θεωρηθεί αρρώστια. Για μένα το να μην αισθάνεσαι το σώμα σου, απουσία πόνου, άρα ελευθερία από αυτή την αναγκαιότητα της περίθαλψης, είναι υγεία.

Ο Ιπποκράτης  αναφέρει:

Το να μην έχεις πάθη.

Σχετικά με την ψυχή, κακή ανάμιξη ποτών και τροφών, η διαταραχή σχετικά με τον ύπνο, την αγρύπνια και κάποια πάθη π.χ. τους κύβους (ζάρια). Από το ήθος εξαρτάται η αγάπη μας, λέει, για την εργασία, η αναζήτηση, η μελέτη, η παρατήρηση, ο λόγος και οτιδήποτε άλλο, όπως η λύπη, η οξυθυμία, η επιθυμία, η συγκυριακή λύπη της ψυχής εξαιτίας πραγμάτων που ο άνθρωπος βλέπει η ακούει. Με την ψυχή σχετίζεται και η κατάσταση του σώματος, όταν κάποιος βαδίζει στο άκρο βαράθρου, τα πόδια τρέμουν, αν δει ξαφνικά φίδι χλομιάζει. Στο φόβο, την ντροπή, τη λύπη, την ευχαρίστηση, την οργή και στα παρόμοια, στο καθένα από αυτά τα συναισθήματα  υπακούει έμπρακτα το αντίστοιχο όργανο του σώματος. Έτσι εμφανίζονται, ο ιδρώτας, οι παλμοί της καρδίας και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις.  (Σελ. 113 περί αέρων, υδάτων, τόπων.)

Άρα απουσία έντονης διεργασίας, σε όλα τα επίπεδα, και εξισορρόπηση, αυτό το θεωρώ υγεία. Και το τρίτο και κατ’ εμέ σπουδαιότερο, η πίστη, η ενότητα με το πνευματικό, με το λόγο που εκφράζεις προς αυτό, και που τελικά εισπράττεις  ότι αναλόγως δικαιούσαι. Η ψυχή είναι ανέκφραστο ΝΑΙ ότι της στέλνεις αυτό παίρνεις.

Σύμφωνα με την Κβαντική Θεωρία, η αταξία, το χάος και η δυσαρμονία μεταφράζονται σε έλλειψη υγείας (νόσος), ενώ η τάξη, ο ρυθμός και η αρμονία σε υγεία.

Σαν συμπέρασμα καταλήγουμε στο ότι η  απουσία πόνου στο σώμα, τα συναισθήματα αγάπης και η πνευματικότητα είναι η τριάδα που αν έχει κάποιος το θεωρώ υγεία.

Παναγιώτης Ψαρρός Ομοιοπαθητικός
Για επικοινωνία: 2109919619 & 6974130244

Βιβλιογραφία:

OSHO.  ΥΓΕΙΑ.  Σελ. 16
Ιπποκράτης. Περί  αέρων, υδάτων, τόπων. Σελ. 133
Αρχές ολιστικής θεραπείας. Ριζώματα. Σελ. 165  Γ. Λουκάς.
ΟΡΓΑΝΟΝ Σαμουήλ. Χάνεμανν.  Σελ. 85 παρ. 9
Νόμος του Κονσταντίν Χέρινινγκ. ( 1800 – 1880 )
ΑΕΝΑΟΝ Φυσικός στο Φώς.  Παναγιώτης Παναγόπουλος


©TherapyWave.eu | Source | Cover Photo by Christian Hopkins 

YOUR GUIDE TO INNER HEALTH AND WELL-BEING