Ερευνα : Πέρσα Μιχαλάτου | ©TherapyWave.eu

Πότε γίναμε τόσο πολυάσχολοι ώστε να ξεχνάμε να μασάμε την τροφή μας; Το σύγχρονο μονοπάτι της ζωής, μας οδηγεί στο να καθόμαστε και να τρώμε μπροστά στον υπολογιστή, εν μέσω διαφόρων εργασιών ανάμεσα στα emails μας και το Facebook.

Τρώμε με το ένα χέρι, ενώ πληκτρολογούμε ή σκρολάρουμε την οθόνη του κινητού μας με το άλλο. Και για εκείνους που έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα υγιεινό μεσημεριανό φαγητό σε τραπέζι, φωτογραφίζουν το στιγμιότυπο και το ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς μισό-μασούν το φαγητό τους.

Σου μοιάζει η περιγραφή; Καλώς, συνέχισε να διαβάζεις.

Αν και η πρόσβαση στα γεύματα είναι πιο εύκολη από ποτέ, δε δίνουμε το χρόνο στον εαυτό μας ν’ ενεργοποιήσει την καλή πέψη. Στις ιατρικές αίθουσες παρατηρείται μεγάλη προσέλευση ατόμων με πεπτικές διαταραχές ή ακόμα και άλλες περιπτώσεις που προκύπτουν από την ελλιπή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Έτσι κι αλλιώς, οι παράγοντες ανάπτυξης και οι επιδιορθωτικοί μηχανισμοί του οργανισμού μας προέρχονται από όσα παρέχουμε στο σώμα μας μέσω της διατροφής, και από τον τρόπο που το ίδιο το σώμα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.

Κεφαλική Φάση

Ένας απλός αλλά ξεχασμένος όρος που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της πέψης κατά 40-60% είναι η αντίδραση της κεφαλικής φάσης στην πέψη. Κεφαλική σημαίνει απλά «κεφάλι», και αυτό απλά σημαίνει ότι η πέψη ξεκινάει από το κεφάλι.

Όταν κοιτάζεις, μυρίζεις, δοκιμάζεις και μασάς την τροφή, ενεργοποιείς την αντίδραση του εγκεφάλου ν’ αρχίσει να φτιάχνει τους πεπτικούς χυμούς.  Αυτό κρατάει λίγη περισσότερη ώρα από όση συνήθως επιτρέπουμε στο σώμα μας. Εάν χλαπακιάζεις το γεύμα σου, το μασάς σπανίως και καταναλώνεις και κάποιο συνοδευτικό ποτό, μειώνεις σε μεγάλο βαθμό την πεπτική σου ικανότητα.

Το νευρικό μας σύστημα

Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργείται με το φαγητό, όταν είμαστε απασχολημένοι ή βιαστικοί, είναι ότι το σώμα δε γνωρίζει ότι ήρθε η ώρα του φαγητού ενόσω είναι ενεργοποιημένο λανθασμένα το νευρικό μας σύστημα. Στους νευρώνες του αυτόνομου νευρικού συστήματος διακρίνουμε δύο κατηγορίες που συγχρονίζουν και την πέψη.

Οι πρώτοι είναι οι συμπαθητικοί νευρώνες που αποτελούν το Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα (SNS) ή αλλιώς «Πτήση» ή αλλιώς «Αγώνας».Το SNS ενεργοποιείται όταν βρισκόμαστε σε κίνδυνο σαν να απειλούμαστε από μια τίγρη ( ή από μια τίγρη στο μυαλό μας), όταν βρισκόμαστε σε μια αρκετά αγχωτική σύσκεψη, όταν έχουμε αργήσει για κάτι και βιαζόμαστε, ή όταν βρισκόμαστε εν μέσω κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Η αντίδραση των νευροδιαβιβαστών του SNS είναι να θέσουν τον οργανισμό σε ετοιμότητα, να εκκρίνουν τις απαιτούμενες ορμόνες έντασης όπως είναι η αδρεναλίνη και άλλες ορμόνες που τροφοδοτούν με περισσότερο αίμα τα ζωτικά όργανα. Το αίμα επίσης αποσπάται από την πέψη καθώς δεν υπάρχει η ανάγκη για τροφή όταν σε κυνηγά μια τίγρη.

Οι δεύτεροι νευρώνες, αντίθετοι των πρώτων, αποτελούν το Παρασυμπαθητικό Νευρικό Σύστημα (PNS) ή αλλιώς «Ανάπαυση», ή αλλιώς «Χώνεψη». Όταν ενεργοποιείται η Ανάπαυση και η Χώνεψη, μπορούμε να κάνουμε απλώς αυτό και μόνο καθώς, το αίμα μας είναι στην πεπτική φάση υποστηρίζοντας την έκκριση των πεπτικών χυμών, και έτσι μπορούμε να απορροφήσουμε τα θρεπτικά συστατικά και να εξαλείψουμε την άσκοπη σπατάλη τους.

Επιπρόσθετα, ο φυσικός μηχανισμός αυτό-επιδιόρθωσης λειτουργεί όταν ενεργοποιώντας το PNS, επιτρέπουμε την θεραπεία.

 

Πώς να βελτιώσεις την πέψη: “Αγάπα, προσευχήσου, φάε”

Χρησιμοποιώντας αυτές τις λέξεις κοντά στην ώρα του φαγητού, θα σε βοηθήσει να κάνεις μια συνειδητή προσπάθεια να κόψεις την ταχύτητα, να δοκιμάσεις το φαγητό σου και να δεις τεράστια διαφορά στην πεπτική ικανότητά σου. Εάν μπορείς να θυμάσαι να μασάς το φαγητό σου και να τρως πιο αργά, θα επωφεληθείς.

Μια πιο συνειδητή προσέγγιση στον τρόπο που τρως μπορεί να προκύψει από το να γίνεις πιο ευαίσθητος στον τρόπο ερεθισμού των δικών σου προσωπικών αισθήσεων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και μπορείς να το μοιραστείς και με άλλους, καθώς πολλοί άνθρωποι ξέρουν ότι τρώνε πολύ γρήγορα αλλά απλώς ξεχνούν να κόψουν ταχύτητα.

Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα είναι η ώρα του φαγητού, δοκίμασε αυτές τις τρεις απλές λέξεις, ΑΓΑΠΑ, ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ, ΦΑΕ

ΑΓΑΠΑ: αγάπησε το φαγητό σου, κάνε εκείνες τις διατροφικές επιλογές που θα σου προσφέρουν καθαρή ευχαρίστηση

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ:  ευχαρίστησε για το φαγητό σου, ευχαρίστησε για την προέλευσή του και ευχαρίστησε όσους στο πρόσφεραν στο πιάτο.

ΦΑΕ: απόλαυσε το μάσημα και δοκίμασε τις γεύσεις του φαγητού σου.

Δοκίμασε αυτές τις συμβουλές στο επόμενο γεύμα:

  • Πάρε μερικές βαθιές ανάσες από την κοιλιά πριν ξεκινήσεις να τρως, καθώς αυτό βοηθάει στο να επιστρέψει το αίμα στο πεπτικό σύστημα.
  • Μύρισε και κοίταξε το φαγητό σου, φαντάσου το φαγητό σου στην φυσική του κατάσταση, στη γη, σ’ ένα δέντρο ή στον ωκεανό
  • Βγάλε μια φωτογραφία του φαγητού σου αλλά ανέβασέ την αργότερα
  • Μάσα το φαγητό σου 20 φορές
  • Δοκίμασε το φαγητό σου, τις γεύσεις, την υφή
  • Απέφυγε τα υγρά όταν τρως καθώς αυτή η συνήθεια αραιώνει τα πεπτικά ένζυμα και εξασθενεί την απορρόφηση
  • Σήκω από το τραπέζι νιώθοντας τόσο ανάλαφρος όσο όταν κάθισες

 

©TherapyWave.eu

2

Love-your-food.