Έρευνα Πέρσα Μιχαλάτου | © TherapyWave.eu  

Όσοι μαγειρεύουν, αναζητούν εναλλακτικά μη τοξικά και συνάμα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, συνήθως βρίσκονται σε αδιέξοδο ως προς το τι πρέπει να διαλέξουν. Τα ανοξείδωτα σκεύη, τα οποία είναι η πιο υγιεινή εναλλακτική επιλογή, είναι ακριβά και δεν προσφέρονται για να μαγειρεύεις αυγά, τηγανίτες και άλλα πιάτα για τα οποία άλλα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη υπερέχουν σε σχέση με τα ανοξείδωτα.

Εάν δεν έχετε ανακαλύψει ακόμη τα πλεονεκτήματα των μαντεμένιων μαγειρικών σκευών, εδώ θα βρείτε μερικούς από τους λόγους για να αγοράσετε και να χρησιμοποιήσετε μια μαντεμένια κατσαρόλα.

Αποφεύγονται οι τοξικές αναθυμιάσεις

Η αντικατάσταση μιας αντικολλητικής κατσαρόλας με μια μαντεμένια, σας επιτρέπει να αποφύγετε τις τοξικές αναθυμιάσεις που συνοδεύουν τα περισσότερα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη. Τα μαντεμένια μαγειρικά σκεύη μπορούν να αντικαταστήσουν τα αλουμινένια, τα οποία επίσης ελλοχεύουν κινδύνους για την υγεία μας.

Χρησιμοποιήστε την στο φούρνο

Εκτός από την ηλεκτρική κουζίνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την μαντεμένια κατσαρόλα στο φούρνο, σε οποιαδήποτε θερμοκρασία. Αυτό σας βολεύει ιδιαίτερα στην παρασκευή ψωμιού από καλαμποκάλευρο, στις ομελέτες και στα τηγανόψωμα.

Είναι αντικολλητική

Παραδόξως, μια προθερμασμένη μαντεμένια κατσαρόλα συναγωνίζεται τις ιδιότητες των αντικολλητικών μαγειρικών σκευών, εφόσον η φροντίδα και η συντήρησή της γίνεται με το σωστό τρόπο. Μπορείτε εύκολα να μάθετε τους τρόπους συντήρησης των μαντεμένιων σκευών είτε από τους αρμόδιους υπαλλήλους των καταστημάτων με οικιακά σκεύη είτε διαβάζοντας ένα βιβλίο ή και ένα άρθρο περί της φροντίδας των μαντεμένιων σκευών στο Internet.

Καθαρίζεται εύκολα

Το μαντεμένιο σκεύος καθαρίζεται εύκολα. Το φαγητό δεν κολλάει, η χρήση σαπουνιού ή άλλου απορρυπαντικού ούτε απαιτείται ούτε συνιστάται.

Ωφέλει την υγεία

Μπορείτε να ενισχύσετε την πρόσληψη σιδήρου από την κατανάλωση φαγητού μαγειρεμένου σε μαντεμένια σκεύη. Αυτό το ζωτικής σημασίας μετάλλευμα είναι βασικό στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας του οργανισμού και βοηθάει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Είναι πιο φθηνή

Όσοι μαγειρεύουν, ψάχνουν ν’ αντικαταστήσουν τ’ αντικολλητικά σκεύη τους με ανοξείδωτα. Ωστόσο, μια ανοξείδωτη κατσαρόλα 12” κοστίζει πάνω από 100 euro ενώ μια μαντεμένια παρόμοιου μεγέθους κοστίζει λιγότερο από 30 euro.

Το φαγητό μαγειρεύεται καλαίσθητα

Εάν χρησιμοποιήσετε μια μαντεμένια κατσαρόλα, μπορείτε να δημιουργήσετε πιάτα αντάξια της ποιότητας ενός εστιατορίου, σπιτικές ψαροκροκέτες, τηγανίτες πατάτας και γαλλικό τόστ, καλοροδισμένα και τραγανά εξωτερικά. Συγκρίνετε αυτό με τα αντικολλητικά σκεύη, στα οποία το ρόδισμα είναι σχεδόν αδύνατο.

Είναι υψηλής αντοχής

Από τη στιγμή που δεν  γρατζουνιέται και δεν χαράζεται η επιφάνεια τους , δε χρειάζεται να χρησιμοποιείτε πλαστικά κουταλοπίρουνα και μπορείτε άφοβα να χρησιμοποιήσετε τις αργυρές σας κουτάλες για ν’ ανακατέψετε. Η διάρκεια ζωής τους είναι τόσο μεγάλη που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ακόμα τα μαντεμένια σκεύη που κληρονόμησαν από τους γονείς και τους παππούδες τους.

Είναι κατάλληλη για κάθε πηγή θερμότητας

Στην ανάγκη, τα μαντεμένια μαγειρικά σκεύη μπορούν να χρησιμοποιηθούν πάνω από οποιαδήποτε εστία θερμότητας. Ως εκ τούτου, πολλοί κατάλογοι έκτακτων αναγκών ή ενδεχόμενων καταστροφών, περιλαμβάνουν τα μαντεμένια σκεύη ως σωτήρια επιλογή επιβίωσης.

Έχει αποδείξει την άξια της και την αντοχή της στο πέρασμα των χρονών

Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Όσοι διαβάζουν, αντιλαμβάνονται ήδη ότι οι νέες τεχνολογίες είναι συχνά οι λιγότερο υγιεινές, ενώ όσες χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενες γενιές, είναι συχνά πιο  ωφέλιμες και συμβαδίζουν περισσότερο με το δικό μας σχεδιασμό. Η επιλογή μαγειρικών σκευών δεν αποτελεί εξαίρεση σ’ αυτό.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα όταν μαγειρεύεις σε μαντεμένια σκεύη, φροντίστε να κατανοήσετε και τα μειονεκτήματα πριν ξεκινήσετε να τα χρησιμοποιείτε :

  • οι μαντεμένιες κατσαρόλες είναι πολύ βαριές
  • απαιτούν προσεγμένη συντήρηση για να μην σκουριάσουν και να διατηρηθούν αντικολλητικές
  • χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εάν έχετε κουζίνα με γυάλινη επιφάνεια 

Ακόμα και μ’ αυτές τις πληροφορίες κατά νου, εξακολουθούν να είναι μια εξαιρετική επιλογή. Από τη στιγμή που θα κάνετε αυτό το βήμα, θα αναρωτιέστε γιατί αργήσατε τόσο πολύ να ξεκινήσετε!

Πέρσα Μιχαλάτου


©TherapyWave.eu

5381051587_ddbff42067