Του Ηλία Κουμπούνη (eliaslaughterclub.com)

Το γέλιο αποτελεί αυθόρμητη έκφραση ευχάριστης διάθεσης, που εκδηλώνεται με συσπάσεις των μυών του προσώπου κυρίως στην περιοχή του στόματος και συνοδεύεται συνήθως από ηχηρές εκπνοές: ΦΡΑΣΗ: το ΓΕΛΙΟ της αρκούδας. Έσκασα / ξεκαρδίστηκα / λύθηκα / τρελάθηκα στα γέλια. ΕΚΦΡΑΣΗ: κρατώ την κοιλιά μου από τα γέλια!

Το γέλιο είναι πνευματική υγεία. Και το γέλιο είναι πολύ ανακουφιστικό. Γελώντας, μπορείτε πολύ εύκολα να βάλετε το μυαλό σας στην άκρη. Ο καθένας γνωρίζει από την εμπειρία του ότι μετά το γέλιο, ένα καλό γέλιο, ένα διαφραγματικό γέλιο, νιώθεις σχεδόν ότι έχεις κάνει ένα παγωμένο ντους, μια γαλήνη, μια σιωπή, μια φρεσκάδα…

Το γέλιο είναι υγιεινή άσκηση. Εάν κάποιος γελάει – πρόκειται για μια απολύτως καλή άσκηση, γελάστε μαζί του. Εάν κάποιος έχει διάθεση για παιχνίδι – εάν έχετε το χρόνο, παίξτε μαζί του. Η ύπαρξη λατρεύει το γέλιο. Ίσως έχετε παρατηρήσει, ή μήπως όχι, ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο σε όλη την πλάση το οποίο είναι ικανό να γελάσει. Το γέλιο είναι το μόνο διακριτικό σημείο ότι δεν είστε βουβάλια, δεν είστε γάιδαροι, είστε ανθρώπινα πλάσματα.

Το γέλιο καθορίζει την ανθρώπινη υπόστασή σας και την εξέλιξή σας. Και το μεγαλύτερο γέλιο αφορά τα δικά σας γελοία πράγματα.

Οφέλη του Γέλιου

Το γέλιο επηρεάζει θετικά όλες τις πτυχές της ύπαρξης. Μελέτες δείχνουν ότι αποτελεί μια θεμιτή και ισχυρή μορφή προληπτικής (όσον αφορά τον τρόπο ζωής) ιατρικής, καθώς και μια συμπληρωματική επιλογή για άλλες, καθιερωμένες θεραπευτικές τεχνικές για την φυσιολογική, ψυχική και συναισθηματική υγεία.

1. Φυσιολογικά οφέλη: το γέλιο είναι ένας θεραπευτικός σύμμαχος στην ίαση και μια πολύτιμη μορφή προληπτικής και συμπληρωματικής ιατρικής. Μας παρέχει σημαντικές φυσικές άμυνες ενάντια στην ασθένεια.

2. Ψυχικά οφέλη: το γέλιο διαχέει το κακό άγχος, ενισχύει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, και δημιουργεί μια νέα προοπτική.

3. Συναισθηματικά οφέλη: το γέλιο ανεβάζει τη διάθεση και δρα κατά των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

4. Κοινωνικά οφέλη: το γέλιο ενισχύει την καλύτερη επικοινωνία, και βελτιώνει τη συνεργασία και την ενσυναίσθηση μεταξύ των ανθρώπων. Διευκολύνει σημαντικά την ανθρώπινη επικοινωνία και τις σχέσεις.

5. Πνευματική ευεξία: η επιλογή μας να γελάμε και να είμαστε θετικοί μας μαθαίνει να επιλέγουμε να ζούμε και να βρισκόμαστε σε ειρήνη με τους άλλους, τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας στην καθημερινότητά μας. Μας βοηθά να χτίσουμε αντοχές στο στρες και να βρούμε νόημα στη ζωή. Eρώτηση: “Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τη ζωή μου και να της προσδώσω μια θετική αντιμετώπιση και στάση;”

Εθελούσια Προσομοίωση Γέλιου

Δεν είναι απαραίτητο να βλέπεις κάποια κωμωδία ή να ακούς ανέκδοτα για να γελάσεις. Επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το σώμα δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά του μη φυσικού σε σχέση με το φυσικό γέλιο. Έτσι ο εγκέφαλος ερμηνεύει την εντολή “Γέλιο” ως “Χαρά & Ευτυχία”. Στην κατάσταση Χαράς &Ευτυχίας, συμβάλει η εθελούσια προσομοίωση γέλιου.

Η εθελούσια προσομοίωση γέλιου προσφέρει σημαντικά οφέλη, τα οποία δεν προσφέρει το (σπάνιο) αυθόρμητο γέλιο της καθημερινής ζωής:

1. Είναι μια έγκυρη εναλλακτική λύση. Φανταστείτε να κόβετε ένα λεμόνι στη μέση και να το πιέζετε στο στόμα σας. Πως θα νιώθατε; Όσο πιο έντονα μπορείτε να φανταστείτε αυτή την εμπειρία, τόσο πιο δυνατή θα είναι η σωματική σας αντίδραση. Το μυαλό σας γνωρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα λεμόνι, αλλά όχι και το σώμα σας. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και όταν προσομοιώνουμε το γέλιο. Το μυαλό πάντα θα γνωρίζει τη διαφορά μεταξύ του μη φυσικού και του αυθεντικού γέλιου, αλλά το σώμα σας δε θα τη γνωρίζει επειδή δεν μπορεί να σκεφτεί. Το σώμα μπορεί μόνο να αισθανθεί. Τα φυσιολογικά οφέλη του γέλιου συνδέονται με τη διάρκεια και την έντασή του και όχι με το ερέθισμα που το προκάλεσε.

2. Σας δίνει περισσότερα οφέλη για την υγεία, επειδή μπορείτε να επιλέξετε να γελάσετε για εκτεταμένα χρονικά διαστήματα. Όσο περισσότερο γελάτε, τόσο περισσότερα φυσιολογικά οφέλη λαμβάνετε. Το αυθόρμητο γέλιο που συμβαίνει φυσικά στην καθημερινή ζωή, συγκριτικά, έχει διάρκεια λίγων μόνο δευτερολέπτων είναι περιστασιακό και δεν παράγει το ίδιο επίπεδο οφελών.

3. Σας δίνει περισσότερα οφέλη για την υγεία, επειδή μπορείτε να επιλέξετε να γελάσετε εγκάρδια με το γέλιο να προέρχεται βαθιά από το διάφραγμα. Αυτό είναι σημαντικό από άποψη υγείας, επειδή το γέλιο δρα σαν αντλία και όσο πιο εγκάρδιο είναι, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδρασή του. Οι βαθιές διαφραγματικές αναπνοές διεγείρουν τον καθαρισμό του λεμφικού συστήματος, δημιουργώντας μια αίσθηση κενού που τραβά τη λέμφο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Αυτό αυξάνει το ρυθμό της αποβολής τοξίνων περίπου 15 φορές πάνω από το κανονικό. Στην καθημερινή ζωή, το βαθύ διαφραγματικό γέλιο είναι σπάνιο και σε γενικές γραμμές σύντομο – βιώνεται όταν συμβαίνει.

4. Επιτρέπει στους ανθρώπους να προφέρουν την ένταση αντί να την εκφράζουν με λόγια και να την απελευθερώνουν με ασφάλεια. Η εκμάθηση του πως να απελευθερώνουμε τις εσωτερικές εντάσεις χωρίς αφήγηση, αλλά μόνο μέσω της έκφρασης ήχου βοηθά τους ανθρώπους να δουν πιο καθαρά την πραγματικότητα, χωρίς προσωπικές στρεβλώσεις.

5. Είναι διατηρήσιμο. Το μη φυσικό γέλιο είναι πάντα νέο, φρέσκο και διαφορετικό. Είναι η πιο αγνή μορφή γέλιου που υπάρχει επειδή δεν υπάρχει λόγος για αυτό. Είναι απαλλαγμένο από περιοριστικές συνθήκες, με εξαίρεση τον χρόνο ή το μέρος που πραγματοποιείται.

6. Είναι αξιόπιστο. Δεν σε σταματάει τίποτα από το να γελάσεις όταν το θέλεις. Συγκριτικά, το αυθόρμητο γέλιο της καθημερινής ζωής δεν είναι αξιόπιστο γιατί εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες έξω από τον έλεγχό μας.

7. Εξαναγκάζει μια αλλαγή στάσης από το «δεν μπορώ» στο «μπορώ». Η τακτική πρακτική της εθελούσιας προσομοίωσης γέλιου εξαναγκάζει μια αλλαγή στάσης από την πεποίθηση ότι το γέλιο δεν βρίσκεται «πουθενά» στη συνειδητοποίηση ότι το γέλιο βρίσκεται «εδώ και τώρα». Επιλέγοντας να γελάσετε, δημιουργείτε ασφάλεια για τον εαυτό σας, ενώ θεμελιώνετε την επιλογή σας να ζήσετε.

Γέλιο Ευεξίας

Στην εκμάθηση της εθελούσιας προσομοίωσης γέλιου συμβάλει η Laughter Wellness (γέλιο ευεξίας). Δημιουργήθηκε το 2004 από τον Sebastien Gendry, η οποία στηρίζεται στην γιόγκα γέλιου (δημιουργία του Ινδού γιατρού Madan Kataria) , είναι βασισμένη στην θετική ψυχολογία, τον θεατρικό αυτοσχεδιασμό και τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP).

Οι ασκήσεις είναι σχεδιασμένες ώστε να μας «προγραμματίζουν» σε θετικά συναισθήματα, χειρονομίες ή καταστάσεις ενώ γελάμε, διδάσκοντας στο υποσυνείδητό μας καινούριες αυτόματες αντιδράσεις. Αποτελεί το καλύτερο αντιστρες εργαλείο με το οποίο επιτυγχάνεται η ευεξία, η χαλάρωση και η επαφή με το εσωτερικό μας παιδί.

Μέσα από την χρήση μια σειράς απλών, ασφαλών και διασκεδαστικών τεχνικών βοηθάει στην ίαση του σώματος, του μυαλού και του πνεύματος Είναι ιδιαίτερα πολύτιμο και εφαρμόσιμο τόσο στην καθημερινή μας ζωή όσο και στην εργασία επειδή το γέλιο είναι μια αποδεδειγμένη, αξιόπιστη και βιώσιμη λύση ευημερίας και συμβάλει αποτελεσματικά στην απελευθέρωση από το άγχος, στην δημιουργία και ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών, στην καινοτομία, την βελτίωση της επικοινωνίας και τη δημιουργικότητα. Παράλληλα συμβάλει στην δημιουργία θετικού περιβάλλοντος στην οικία και στον εργασιακό χώρο.


© TherapyWave.eu

 

Laughing-Friends-2_thumb3