Μέσω πολλών επιστημονικών μελετών, διαπιστώθηκε ότι η γκραβιόλα διαθέτει ισχυρές υποτασικές, καρδιοτονωτικές, αντισπασμωδικές και αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες όπου όλο και περισσότεροι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση των ωφελειών της.

Κυρίως όμως ενδιαφέρονται για τη μελέτη σχετικά με τις αντικαρκινικές ιδιότητές της. Οι επιστήμονες έχουν αποσπάσει με επιτυχία το σύμπλεγμα των χημικών ουσιών που ονομάζονται annonaceous acetogenins, οι οποίες στοχοποιούν και σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα επιλεκτικά, αφήνοντας όλα τα υγιή κύτταρα του οργανισμού ανέγγιχτα.

Η χημειοθεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος έχει αποτύχει παταγωδώς, καθώς η τοξικότητα και οι συνέπειες είναι ζημιογόνες για τον ασθενή. Στην έρευνα αυτή οι συγγραφείς σημειώνουν το αδιέξοδο της χημειοθεραπευτικής προσέγγισης και στρέφουν το βλέμμα τους προς εναλλακτικές λύσεις σημειώνοντας δε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει την πιθανότητα δημιουργίας καρκίνου και ειδικότερα του καρκίνου στο πάγκρεας.

Φαίνεται να έχει αντιφλεγμονώδεις δράσεις, ενδείκνυται για ρευματισμούς, για τον διαβήτη, για την υπέρταση, για την νευραλγία, για κυστίτιδα, ως αντιπαρασιτικό και φυσικά ως αντικαρκινικό. Το κύριο βιοδραστικό συστατικό του φυτού αυτού είναι η ακετογενίνη (acetogenin) η οποία ανήκει στην οικογένεια των φυτών Annonaceous. Η ακετογενίνη (acetogenin) προκαλεί κυτταροτοξικότητα με το να αναστέλλει το σύμπλεγμα Ι της αναπνευστικής αλυσίδας των μιτοχονδρίων με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η σύνθεση του ΑΤP (το ενεργειακό «νόμισμα» του κυττάρου).

Γενικά η κατανάλωση γκραβιόλας ωφελεί:

  • σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα επιβραδύνοντας την ανάπτυξη τους
  • ανακουφίζοντας την κατάθλιψη
  • σκοτώνοντας τα βακτηρίδια
  • μειώνοντας την αρτηριακή πίεση
  • μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό
  • διεγείροντας την πέψη
  • προκαλώντας διαστολή των αιμοφόρων αγγείων

Σχετικά με αυτή την “θαυματουργή” τροφή της φύσης θα επανέλθουμε με εκτενέστερα άρθρα, μέχρι τότε … απλά δοκιμάστε την !

Graviola-annona-muricata

Graviola 2

Graviola fruta