Έρευνα – Επιμέλεια: TherapyWave.eu ©| Συνταγή: Φλώρα Παπαδοπούλου (www.omofagia.gr) ©

Μπράουνις! Ένα γλυκό που το χαρακτηρίζει ο «γευστικός οργασμός» προκαλούμενος την στιγμή που αρχίσει να λιώνει στο στόμα. Η ιστορία της εφεύρεσης του, αμφιλεγόμενη. Μερικοί μύθοι, αν και όπου υπάρχει μύθος υπάρχει και αλήθεια, λένε ότι κάποιος Σεφ από λάθος –όπως και αρκετές ανακαλύψεις και εφευρέσεις- ανακάτεψε περισσότερη σοκολάτα λόγο έλλειψης αλευριού με αποτέλεσμα την ιδιαίτερη υφή του ενώ μια άλλη εκδοχή, πως μια γυναίκα από το Μπάνγκορ, η Μέιν, ξέχασε να βάλει baking powder στο κέικ σοκολάτας της.

Ιστορικά λοιπόν η «εφεύρεσή» του, κατοχυρώνεται ως πρώτη αναφορά στο βιβλίο μαγειρικής του Fanny Farmer του 1896 «The Boston Cooking-School Cookbook»ο όποιος «έβαλε» σαν οδηγία, ζύμη μπισκότων ψημένη σε τετράγωνο ταψί. Αλλά η συνταγή δεν περιείχε σοκολάτα…

Τότε στα τέλη του 1890 εμφανίστηκαν δυο ακόμα διεκδικητές. Ο πρώτος στον κατάλογο του 1897 «Sears and Roebuck» με την ονομασία «fancy crackers, discuits» αλλά σαν βάση είχαν σοκολάτα ή μελάσα ενώ Η δεύτερη το 1898 σε ένα τεύχος του Kansas City Joyrnal ως η πρώτη δημόσια έντυπη αναφορά στη  σοκολάτα και τα μπράουνις μαζί.

 

therapywave-eu_brownie-ad-1898

 

Όποια και να είναι η προέλευση σημασία έχει ότι στο σήμερα τα μπράουνις φτιάχνονται σε όλο τον κόσμο και με διαφορετικές προσμίξεις υλικών που τους δίνει ακόμα πιο ιδιαίτερη στοματική αίσθηση! Πόσο περισσότερο όταν είναι μία raw συνταγή της Φλώρας Παπαδοπούλου παρασκευασμένα από μας!

Θα χρειαστούμε:

Υλικά

  • 1 ποτήρι καρύδια τριμμένα
  • 5 κουταλιές σιρόπι σφενδάμου ή στεβια
  • 2 κουταλιές κακάο η χαρουπόσκονη
  • 2 κουταλιές coconut oil
  • 5-6 χουρμάδες
  • Λίγη φλούδα από πορτοκάλι η λεμόνι η κουμ-κουατ η ½ κουταλάκι τριμμένο φασόλι βανίλιας για άρωμα.

Παρασκευή

Λειώνουμε τα καρύδια καλά να γίνουν πολτός και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, χτυπάμε καλά και βάζουμε σε φόρμα πασπαλισμένη με χαρουπόσκονη. Από πάνω στολίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι (ανακατεμένο με κανέλα προαιρετικά). Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες και σερβίρουμε.

Καλή παρασκευή και βέβαια καλή όρεξη!

   Φλώρα Παπαδοπούλου (www.omofagia.gr)  


©TherapyWave.eu 

therapywave_raw-brownies