©TherapyWave.eu

Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλαιό, προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία ελληνική εορτή των «Κρονίων» (και αργότερα των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι. Από τον Μέγα Βασίλειο προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε. Ο Μέγας Βασίλειος σύμφωνα με την παράδοση για να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Κατά άλλο έθιμο, αντί νομίσματος, έβαζαν φασόλι και αυτόν που το έβρισκε τον αποκαλούσαν “φασουλοβασιλιά”.

Ορθόδοξη θρησκευτική παράδοση

Πέρα όμως αυτού του φράγκικου εθίμου, που επικράτησε στην Ευρώπη, υπάρχει και μία θρησκευτική παράδοση που συνδέεται και με την προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου. Κατά την θρησκευτική λοιπόν παράδοση κάποτε στη Καισαρεία της Καππαδοκίας στη Μικρά Ασία που επίσκοπος ήταν ο Μέγας Βασίλειος ήλθε να τη καταλάβει ο Έπαρχος της Καππαδοκίας με πρόθεση να τη λεηλατήσει. Τότε ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν ότι χρυσαφικά μπορούσαν προκειμένου να τα παραδώσει ως “λύτρα” στον επερχόμενο κατακτητή. Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά τιμαλφή. Κατά την παράδοση όμως είτε επειδή μετάνιωσε ο έπαρχος, είτε (κατ΄ άλλους) εκ θαύματος ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του, ο Έπαρχος απάλλαξε την πόλη από επικείμενη καταστροφή. Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. Το γεγονός αυτό απέληξε σε διπλή χαρά από της αποφυγής της καταστροφής της πόλης και συνεχίσθηκε η παράδοση αυτή κατά τη μνήμη της ημέρας του θανάτου του (εορτή του Αγίου και του Μεγάλου Βασιλείου)…

Ωμοφαγική Βασιλόπιτα της Φλώρας Παπαδοπούλου (www.omofagia.gr)

Στις μέρες μας τώρα, πάμε να φτιάξουμε μία διαφορετική, ομωφαγική βασιλόπιτα. Αφού και οι περισσότεροι δεν έχουν αφυγραντήρα για να φτιάξουν κάτι σαν βασιλόπιτα ωμοφαγική σας δίνω αυτή τη συνταγή για σοκολατόπιτα που μπορείτε όλοι να την κάνετε από τη στιγμή που έχετε ένα μούλτι μεγάλο.

Υλικά για τη βάση

3φλ. Αμύγδαλο με τη φλούδα του στεγνό
1φλ. κάσιους
1φλ. Αποξηραμένα γκραντμπερυ
1φλ. Χουρμάδες Βασιλικούς κατά προτίμηση
3Κ σταφίδες μαύρες
1 τσιμπιά αλάτι
50γρ. ωμό κακάο κατά προτίμηση ή χαρουπάλευρο

Υλικά για την κρέμα σοκολάτας

1 1/4φλ. Λάδι καρύδας σε μπαιν μαρί
1/4φλ. Στέβια σκόνη
1Κ ξύσμα πορτοκαλιού
1/3φλ. Κακάο
Μια τσιμπιά αλάτι

Για τη γαρνιτούρα

Τρίμα καρύδας ή σκόνη στέβιας ή κακάο νιμπς ή ξερούς καρπούς

Παρασκευή βάσης

Βάζετε στο μούλτι όλα τα υλικά εκτός από το λάδι καρύδας και το κακάο. Χτυπάτε περίπου 10 λεπτά να γίνει μια μάζα σαν ζυμάρι ενοποιημένο. Θα ανοίξετε αρκετές φορές το μούλτι για να ανακατέψετε ότι μένει στα τοιχώματα. Περίπου στα 5 λεπτά χτυπήματος θα ρίξετε το κακάο και συνεχίζετε. Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι σας το μορφοποιείτε ή σε μια φόρμα ή σε ένα πιάτο με τα χέρια σας. Το στρώνετε ωραία να είναι επίπεδο από επάνω και το βάζετε στο ψυγείο για 3 ώρες να σταθεί

Παρασκευή κρέμας

Λιώνετε το λάδι καρύδας και ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί. Βγάζετε την παγωμένη βάση και ρίχνετε από πάνω την κρέμα η οποία σχεδόν αμέσως παγώνει. Στα γρήγορα πριν παγώσει καλά ρίχνετε από πάνω τη γαρνιτούρα σας ώστε να κολλήσει. Διατηρείται στο ψυγείο για 10 μέρες.

Καλή επιτυχία και καλή Χρονιά!


©TherapyWave.eu 

omofagia_gr-sokolatopita