Της Ορσαλίας Ψαρίδη, Διατροφολόγος TCM | ©TherapyWave.eu  

Όταν κάποτε έκανα μάθημα περί διατροφής σε παιδιά της 6ης Δημοτικού, είχα ζητήσει να κρατήσουν ως υλικό για το μάθημα, το περιτύλιγμα από το κολατσιό τους.

Το σχολείο δεν διέθετε κυλικείο. Το 20% περίπου των παιδιών έδειξε ένα αλουμινόχαρτο που δήλωνε φαγητό από το σπίτι, 5% περίπου χάρτινο σακουλάκι από τον φούρνο, χωρίς σε καμία από τις δύο περιπτώσεις να είναι απαραίτητα ορθές-υγιεινές οι επιλογές. Το υπόλοιπο 75% είχε να επιδείξει συσκευασίες τυποποιημένων “φαγητών”, “γλυκισμάτων” και “επιδορπίων” με τεχνητή γεύση και τεχνητά συστατικά.

Στην προσπάθεια να διαβάσουμε τα συστατικά, τα παιδιά αναγνώριζαν ελάχιστες λέξεις και πολλές από αυτές δεν μπορούσαν καν να τις αρθρώσουν. Τα ευαίσθητα παιδικά και  εφηβικά εγκεφαλικά κύτταρα, για να εξυπηρετήσουν την νοητική απόδοση δηλ. αντίληψη, ικανότητα μάθησης, κατανόησης, μνήμης και συγκέντρωσης χρειάζονται αληθινές τροφές. Η ανάπτυξη και ωρίμανση του εγκεφάλου αρχίζει από την περίοδο της κύησης και συνεχίζεται και μέχρι την εφηβεία, όπου νέοι σύνδεσμοι συνεχώς δημιουργούνται, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη νέων ικανοτήτων.

Οι ουσίες που αποτελούν δομικά στοιχεία των εγκεφαλικών κυττάρων και των συνδέσμων μεταξύ τους, οι ουσίες που μεταφέρουν τις πληροφορίες από κύτταρο σε κύτταρο (νευροδιαβιβαστές), όσο και αυτές που παρέχουν την απαιτούμενη ενέργεια στον εγκέφαλο, είναι όλες θρεπτικά συστατικά των τροφών, που εμπεριέχονται ελάχιστα η καθόλου στα κρουασανάκια με γεύση κεράσι ή σε άλλα αντίστοιχα snacks.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα, ALA, EPA, DHA, το σύμπλεγμα των Βιταμινών Β, ο σίδηρος, το ιώδιο, ο ψευδάργυρος και οι πρωτεΐνες, ανεξαρτήτως πηγής, παίζουν σημαντικό, καθοριστικό ρόλο στην νοητική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου.

Η περίοδος της ζωής των παιδιών της προσχολικής και σχολικής ηλικίας είναι καθοριστική για την ανάπτυξη, την εξέλιξη και την διαμόρφωσή τους σε αυριανούς ενήλικες. Οι καταγραφές και τα βιώματα που εντυπώνονται την περίοδο αυτή, θα τα συνοδεύουν ως πληροφορίες-οδηγοί, για όλη τους την ζωή.

Ο ρόλος του ανθρώπου που φροντίζει το κάθε παιδί δεν είναι να του δώσει μαζί του στο σχολείο κάτι βολικό, γρήγορο και εύκολο, επαναπαυμένος ότι το φρόντισε. Το γρήγορο και το βολικό συχνά, αν όχι πάντα, είναι νοητική παγίδα και όχι μόνον στην διατροφή. Ο ρόλος του, είναι να βρει τρόπους και να κλονίσει την μαζική διατροφική ανωριμότητα ή μήπως παράνοια; Την ακαταλληλότητα η οποία διαφημίζεται ευρέως και η οποία παραβιάζει τις φυσικές λειτουργίες με τις οποίες μας προίκισε η Ανώτερη Διάνοια.

Η βιομηχανία τροφίμων, επενδύοντας στην προσπάθεια των γονιών να κρατούν ευχαριστημένα (βλέπε ήσυχα) τα παιδιά τους, παράγει διαρκώς και νέα προϊόντα που τα ονομάζει τροφές και που απευθύνονται σε ανήλικους καταναλωτές, γεμάτες χρώματα και ιδιότητες που υπόσχονται να τους μεταμορφώσουν σε υπερ-ήρωες ή πριγκίπισσες. 

 

owltoast_lead_jdubien

 

Δυστυχώς η χώρα μας κατέχει την δεύτερη ποσοστιαία θέση παχύσαρκων παιδιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την Σλοβενία. Το 44% των Ελλήνων παιδιών και εφήβων είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα σύμφωνα με την μελέτη COSI 2015 της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Τρέφονται με συστατικά όπως συντηρητικά, γαλακτωματοποιητές, ομογενοποιητές, μέσα οξίνισης, χρώματα, βελτιωτικά γεύσης, σταθεροποιητές γεύσης ή χρώματος, προϊόντα που διαφημίζονται και διακινούνται ελεύθερα ενώ θα έπρεπε να απαγορευθουν ως επικίνδυνα για την σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία.

Κάθε πρωτογενής τροφή είναι κομιστής ζωής. Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά τα οποία περιέχει, φέρει και ένα δυναμικό ζωτικής ενέργειας. Μέσα σε κάθε τροφή, χτυπάει ένας παλμός, ο παλμός της ζωής. Κάθε φορά που τρώμε, μεταγγίζεται μέσα μας, η συνέχεια της ζωής μας. Όσο περισσότερο επεξεργασμένη, εμπλουτισμένη, τροποποιημένη και εν τέλει βιασμένη είναι μία τροφή, τόσο μειώνεται το ζωτικό δυναμικό της, τόσο ατονεί ή εκλείπει ο παλμός αυτός. Τα γιαουρτάκια, τα κρουασανάκια, τα γαριδάκια, το γάλα με γεύσεις κ.α. παιδικές τροφές, μόνον χορταίνουν ή προσδίδουν μια ψευδή αίσθηση ευχαρίστησης στα παιδιά, χωρίς να τα τρέφουν, με υψηλό κόστος στην σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη.

Ο ανήλικος καταναλωτής, συνήθως αδιαφορεί για την υγεία του και για την σχέση της με την διατροφή.

Βοηθήστε τα παιδιά σας! Εξηγήστε τους ότι τρώνε σκουπίδια και λειτουργούν ως σκουπιδοντενεκέδες! Ενημερώστε για την θεμελιώδη διαφορά μεταξύ ενός νόστιμου και ενός θρεπτικού φαγητού ή γλυκού. Οι συνήθειες της διατροφής, ακόμα και στην προσχολική ηλικία, δεν αλλάζουν από την μία ημέρα στην άλλη. Το παιδί θα πρέπει να παλέψει με το τέρας της διαφήμισης και της τεχνολογίας τροφίμων, με το αίσθημα της ζήλειας, με το κίνητρο της μίμησης, με την δυσκολία να διαφοροποιηθεί.

Είναι άσκοπο όμως να τα βομβαρδίζετε με διατροφικές συμβουλές και οδηγίες.  Διδάσκετε τα παιδιά διατροφική αγωγή έμμεσα, με τις ορθές διατροφικές συνήθειες, τις οποίες έχετε ήδη υιοθετήσει και εφαρμόζετε, επιλέγοντας προσεκτικά τι προϊόντα αγοράζετε και υπάρχουν στα ντουλάπια και το ψυγείο σας.

Ως μητέρα, γνωρίζω ότι το τοστ είναι βαρετό και το μήλο ταμπού, ειδικά στις μεγάλες τάξεις. Για να ξεφύγουν τα παιδιά από τον κλοιό της ζαμπονοτυρόπιτας και του κρουασάν κεράσι, χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο αλλά κυρίως ενδιαφέρον, φροντίδα και αγάπη, συστατικά που τρέφουν την ψυχή των παιδιών μας. Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας και την επινοητικότητά σας, ώστε το κολατσιό στο σχολείο να έχει τόσο γευστικό όσο και θρεπτικό ενδιαφέρον, λαμβάνοντας υπ΄όψιν την ιδιοσυγκρασία και τις γευστικές προτιμήσεις του παιδιού.

Ψωνίστε μαζί, συζητώντας και όχι κάνοντας κήρυγμα για τις επιλογές σας, και μαγειρέψτε μαζί. Παρασκευάστε, cookies βρώμης και μπισκότα μήλου, ράβδους δημητριακών και σπανακοπιττάκια, κεϊκ καρότου ή κριτσίνια με σπανάκι, τσίπς πατάτας, γλυκοπατάτας ή μήλου. Εκτός από την αμοιβαία ευχαρίστηση που μυρίζει οικογένεια και συνεργασία, το παιδί εξοικειώνεται με την τροφή. Παίζει και δημιουργεί με το ζυμάρι, μαγεύεται παρατηρώντας την αργή ανάμιξη των υλικών, προτείνει και νοιώθει περήφανο.

Η ενασχόληση του, με όλα τα στάδια της διαδικασίας του φαγητού, το προικίζει με κριτήριο και διατροφική ωριμότητα.

Οι ενήλικες του Αύριο πλάθονται σήμερα.  Η κατάλληλη διατροφή είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο στην διαδικασία αυτή.  Αξιοποιείστε το.

© Ορσαλία Ψαρίδη, Διατροφολόγος TCM 


©TherapyWave.eu | Source 

img_1779-copy