Της Άννας Κορτέση (Διαιτολόγος-Διατροφολόγος) | © TherapyWave.eu

Πόσοι από μας έχουμε ζήσει βραδιές ψησίματος στον κήπο, με εκλεκτή παρέα και ζουμερό κρέας ψημένο στα κάρβουνα; Οι μυρωδιές μεθυστικές, η διαδικασία του ψησίματος αγχολυτική και όλη η παρέα συγκεντρωμένη γύρω από την ψησταριά, να δοκιμάζει μεζέδες! Όσο ειδυλλιακά κι αν φαντάζουν όλα αυτά, η πραγματικότητα εγκυμονεί κινδύνους. Αλήθεια, έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες και για πολλή ώρα μπορεί να μετατρέψει το γεύμα σας σε καρκινογόνο. Αν το BBQ μόλις έχασε την αίγλη του στα μάτια σας, διαβάστε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων κινδύνων.

Τι Συμβαίνει Κατά το Ψήσιμο

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, το λίπος που στάζει από το κρέας πέφτει στα κάρβουνα και δημιουργεί καπνό. Αυτός ο καπνός απελευθερώνει πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Αυτοί οι υδρογονάνθρακες είναι επιβλαβείς για την υγεία μας κι εμποτίζουν το κρέας, καθώς αυτό ψήνεται.

Ταυτόχρονα, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα απελευθερώνουν ετεροκυκλικές αμίνες, οι οποίες είναι εξίσου βλαβερές για τον οργανισμό μας. Αντίθετα από το τηγάνισμα και το ψήσιμο στη σχάρα, υπάρχουν τρόποι μαγειρέματος που δεν προωθούν την παραγωγή αυτών των αμινών (όπως για παράδειγμα το βράσιμο ή το ψήσιμο στο φούρνο).

Φυσικά, έρευνες έχουν γίνει εκτεταμένα σε ζώα κι έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα καρκινογένεσης, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που αλλοιώνουν την τροφή κατά το ψήσιμο. Ακόμη όμως και η υποψία τέτοιων συνεπειών αρκεί για να μας βάλει σε σκέψεις!

Πώς Μπορούμε Να Προφυλαχθούμε

Δεν είναι λύση να καταργήσουμε τις βραδιές ψησίματος από την καθημερινότητά μας, βεβαίως! Όμως, μπορούμε να φερθούμε έξυπνα και να εξαλείψουμε τους κινδύνους που ελλοχεύει το ψήσιμο για την υγεία μας. Κοιτάξτε πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε:

  • Ψήνουμε χωρίς να καίμε το κρέας: Είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδευτούμε στο σωστό ψήσιμο. Δεν είναι ανάγκη να μαυρίζει η εξωτερική πλευρά του κρέατος. Αντιθέτως, το αποτέλεσμα θα είναι πιο γευστικό και φυσικά πιο υγιεινό, εάν αποσύρουμε το κρέας από τα κάρβουνα προτού μαυρίσει.
  • Αποφεύγουμε το λίπος: Για να απελευθερωθεί ο επιβλαβής καπνός από τα κάρβουνα, χρειάζεται το λίπος του κρέατος να στάξει. Άρα, λιγότερο λίπος, λιγότερος καπνός!
  • Προετοιμάζουμε το κρέας κατάλληλα: Όταν μαρινάρουμε το κρέας, μαλακώνει και χρειάζεται λιγότερο χρόνο ψησίματος. Αυτό είναι βασικό, ώστε να μειώσουμε τους κινδύνους για την υγεία μας. Ταυτόχρονα, η γεύση του ενισχύεται μέσα από το μαρινάρισμα. Επίσης, μπορούμε να κόψουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια, έτσι ώστε να μειώσουμε ακόμη περισσότερο το χρόνο που χρειάζεται για να ψηθεί.
  • Αφαιρούμε το καμένο κρέας: Για να εξαλείψουμε τον κίνδυνο που προέρχεται από το καμένο κρέας, καλό είναι να αφαιρέσουμε όσο περισσότερο από τη μαύρη επιφάνειά του. Αυτό ενισχύει τη γεύση, ενώ παράλληλα προστατεύει τον οργανισμό μας.

Δοκιμάζουμε να ψήσουμε λαχανικά: Όσο κι αν έχουμε συνδυάσει το ψήσιμο με κρέας διαφόρων ειδών, είναι εξίσου νόστιμο να ψήσουμε καλαμπόκι και πολλά άλλα λαχανικά έξω στα κάρβουνα. Με αυτό τον τρόπο, μειώνουμε τον κίνδυνο και ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε την ποσότητα λαχανικών που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά.


©TherapyWave.eu

Grilled-Veg-Salad