Της Ορσαλίας Ψαρίδη, Διατροφολόγος TCM | ©TherapyWave.eu

Ο δρόμος που μπορεί να προφερθεί δεν είναι ο αιώνιος Δρόμος. Το όνομα που μπορεί να ονομαστεί, δεν είναι το αιώνιο Όνομα.

Ταό η Ντάο είναι ο Δρόμος, η Ατραπός, το Μονοπάτι για την αναζήτηση της Αλήθειας . Της εσωτερικής αλήθειας όσο και της Ζωής.

Είναι η παρατήρηση των φυσικών νόμων, της φυσικής τάξης και της φυσικής σκοπιμότητας.

Είναι η παρατήρηση του φυσικού κόσμου, του τρόπου που λειτουργεί η Ζωή.

Είναι ο Δρόμος για την κατανόηση και την εναρμόνιση του ανθρώπου με τις κοσμικές δυνάμεις και τους Άχρονους Νόμους.

Είναι ο φυσικός δρόμος με τον οποίο, είναι αναγκαίο, κάθε ανθρώπινος δρόμος να ευθυγραμμίζεται.

Ο άνθρωπος στη Ταοϊστική κοσμοαντίληψη, αντιμετωπίζεται ολιστικά, σαν ένα μικρό Σύμπαν, μικρογραφία του Σύμπαντος.

Καθώς βρίσκεται ανάμεσα στον Ουρανό και τη Γή, δέχεται τόσο τις Ουράνιες όσο και τις Γήινες ενέργειες, τις μεταλλάσσει και στην συνέχεια τις εκπέμπει στο περιβάλλον του, συμμετέχοντας έτσι στον συνεχή κύκλο της ανταλλαγής της ενέργειας μεταξύ των πάντων, μέσω της οποίας λειτουργεί το Πλέγμα της Ζωής.

Έτσι, ως ενεργό μέλος του Όλου, του Ενός Ενιαίου Ζωντανού Οργανισμού, μόνον εναρμονισμένος με τους φυσικούς νόμους βιώνει υγεία και ευζωϊα, σωματική, ψυχική και πνευματική.

Όλα όσα βλέπουμε, αγγίζουμε, ακούμε, μυρίζουμε, τρώμε ή σκεπτόμαστε, εμψυχώνονται από την Ενέργεια (chi,qi,ji). Τα συστατικά της μέρη είναι οι αρχές yin-yang.

 

images

 

Η ακραία πολικότητα

Οι αντίρροπες, αλληλοσυμπληρούμενες και διαρκώς εναλασσόμενες καταστάσεις που δημιουργούν, συνθέτουν και κινητοποιούν τη Ζωή.
Aνάλογα την μίξη, την κινητικότητα και την δυναμική των ενεργειών Yin και Yang, δημιουργούνται οι Συμπαντικές Δυνάμεις, Τα Πέντε Στοιχεία (ή Πέντε Κινήσεις ή Πέντε Μετασχηματισμοί) τα οποία παραλληλίζονται με γνωστά μας στοιχεία της Φύσης χωρίς όμως να είναι απόλυτος πάντα ο συσχετισμός (ΜΕΤΑΛΛΟ ΝΕΡΟ ΞΥΛΟ ΦΩΤΙΑ ΓΗ).

Τα Πέντε Στοιχεία είναι έκφραση της ενέργειας qi σε διαφορετικές δονήσεις και δυναμικό εκδήλωσης στον υλικό κόσμο.

Στα Κλασσικά κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα, στα οποία στηρίζεται η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και η Ταοϊστική Διατροφή, οι αρχές αυτές οδηγούν στην κατανόηση της φυσιολογίας, της παθολογίας, της θεραπείας, της ευζωϊας και μακροζωϊας του ανθρώπου, με την διατροφή να παίζει κυριάρχο ρόλο, τόσο προληπτικό όσο και θεραπευτικό.

Η Ταοϊστική Διατροφή ειναι ένα πλήρες ολιστικό διατροφικό σύστημα το οποίο δρα ρυθμιστικά και εξισορροπητικά  στην εναρμόνιση του ανθρώπου με τις εξωτερικές συνθήκες και τις απαιτήσεις της ζωής του. Οι τροφές διακρίνονται και χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την ενεργειακή τους φυσιογνωμία, θερμοκρασία και επίδραση  στον συγκεκριμένο άνθρωπο, την συγκεκριμένη στιγμή της κατανάλωσης.

Κύριος άξονας της Ταοϊστικής διατροφής είναι η καταλληλότητα της τροφής (ενεργειακά), το qi της τροφής, να εναρμονίσει τους προσωπικούς με τους φυσικούς παράγοντες.

Δεν υπάρχει καλή η κακή τροφή. 

Στην λογική της Πρόνοιας, δεν υπάρχει χώρος για κακή τροφή.

Τον επιθετικό προσδιορισμό τον βάζουμε εμείς οι άνθρωποι σύμφωνα με την περιορισμένη οπτική μας.

Σύμφωνα με την δίαιτα και τις θερμίδες, την παθολογία μας, την θρησκεία, την μόδα κ.α.

Όλες οι τροφές και οι παροχές της Φύσης, πρωτογενώς μπορούν να είναι κατάλληλες ή ακατάλληλες για κάτι – κάποιον και σοφότερο είναι να προσδιορίζονται έτσι. H τομάτα π.χ. είναι κατάλληλη για το καλοκαίρι, ακατάλληλη για τον χειμώνα. Το χαμομήλι είναι κατάλληλο για την υπέρταση, ακατάλληλο για την υπόταση. Ακόμα και τα δηλητήρια είναι κατάλληλα για θεραπεία, ακατάλληλα για θρέψη. Η καταλληλότητα ή μη της κάθε τροφής εξαρτάται από τον τρόπο που την διαχειρίζεται ο άνθρωπος και τον ρόλο που προσδοκά να επιτελέσει. 

 

ChangeOfSeasons

 

Έτσι κάποια τροφή είναι κατάλληλη για κάποιον άνθρωπο, ακατάλληλη για κάποιον άλλο.

Κατάλληλη για απώλεια βάρους, ακατάλληλη για το ορμονικό σύστημα. Κατάλληλη για κάποια περίοδο της ζωής, ακατάλληλη για κάποια άλλη.

Θα ήταν αδύνατον να προταθεί μία συγκεκριμένη διατροφή για έναν άνθρωπο, κατάλληλη για όλη του τη ζωή. Παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο, η σωματική δραστηριότητα και η παθολογία, η ιδιοσυγκρασία, η ψυχοσύνθεση, η προσωπικότητα (προσωπικοί), η εποχή του έτους, η ώρα της ημέρας, ο τόπος, η διαθεσιμότητα (φυσικοί) καθορίζουν κάθε φορά την καταλληλότητα.

Η κατάλληλη τροφή – διατροφή είναι μία τέχνη λεπτών ισορροπιών που προϋποθέτει παρατήρηση, διάκριση, πληροφόρηση και μέτρο, ώστε να αντιλαμβάνεσαι και να επιλέγεις την δράση – καταλληλότητα της κάθε τροφής αντί να συσσωρεύεις και να εφαρμόζεις πληροφορίες.

Τα σύγχρονα διατροφικά ρεύματα, η χορτοφαγία, η ωμοφαγία, οι φυσικές βιολογικές μη μεταλλαγμένες τροφές στα πλαίσια μίας υγιεινής διατροφής δίνουν ένα αόριστα υγιεινό διατροφικό σχήμα, γενικό, μη εξατομικευμένο και πολύ πιθανόν ακατάλληλο. Το να θεωρούμε ότι όλες οι τροφές είναι κατάλληλες για όλους τους ανθρώπους, όλες τις εποχές του χρόνου, είναι αντίληψη δογματική και ισοπεδωτική, που αδιαφορεί για την προσωπική ιδιαιτερότητα και την ιδιοσυγκρασία του ατόμου αλλά και τις εξωτερικές συνθήκες. Ο καιρός ενεργειακά έχει πολύ ισχυρότερη δυναμική ενέργειας από την ανθρώπινη. Εάν καθορίζουμε την διατροφή μας, χωρίς να λάβουμε υπ΄ όψιν μας τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες, μόνον τυχαία η τροφή μας μπορεί να είναι κατάλληλη.

Τόσο η Ταοϊστική διατροφή όσο και η Ιπποκρατική οι οποίες ταυτίζονται εντυπωσιακά, έχουν ως βάση την αναγνώριση του χαρακτήρα και της ‘δύναμης’ της τροφής δηλ. της ενέργειας – του qi της τροφής, την δυνατότητα να αυξηθεί ή να μειωθεί η δύναμη αυτή και τέλος τους διαφοροποιούς παράγοντες που εν τέλει καθορίζουν την καταλληλότητα της τροφής κάθε φορά.  Πρέσβειρες της Εναρμόνισης, δεν αναιρούν τα σύγχρονα διατροφικά ρεύματα, αντίθετα τα βοηθούν να ενηλικιωθούν, μέσα από την αρετή της διάκρισης.

Πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι είμαστε,  ποιοί είμαστε και τι θέλουμε να κάνουμε, ώστε να είμαστε σε θέση να επιλέξουμε την κατάλληλη τροφή για μας.

Η διατροφή της εναρμόνισης και της καταλληλόλητας μας ωθεί στην αυτοπαρατήρηση, στην παρατήρηση και τον συντονισμό μας με το Μέτρο,  με τους αδιαπραγμάτευτους ρυθμούς και νόμους της Φύσης και της Ζωής.

Μας ωθεί στην υπενθύμιση της ευθύνης μας στην διατήρηση της Υγείας και της Αρμονίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, στον ΄Ενα Ενιαίο Ζωντανό Οργανισμό που ζούμε.

© Ορσαλία Ψαρίδη, Διατροφολόγος TCM


©TherapyWave.eu | Source

Tao nutrition