Ανδρομέδα

Μεταξύ Πηγάσου και Περσέα βρίσκονται τα άστρα που αποτελούν τον αστερισμό της Ανδρομέδας. Συνολικά ο αστερισμός περιέχει 88 άστρα –από 2ο μέχρι 6ο μέγεθος– και το θαυμάσιο σπειροειδές νεφέλωμα της Ανδρομέδας, το Μ31, που βρίσκεται δίπλα από το άστρο ν του αστερισμού.

Αποτελεί ολόκληρο γαλαξία, όπως ο δικός μας, και είναι το μοναδικό νεφέλωμα που φαίνεται με γυμνό μάτι από τη Γη.

Μυθολογία

Η Ανδρομέδα ήταν η κόρη του Κηφέα και της Κασσιόπης, την οποία θυσίασαν οι γονείς της στον Δράκοντα για να εξευμενίσουν τις Νύμφες Νηρηίδες, μετά την προσβολή που τους έκανε η Κασσιόπη, να καυχηθεί ότι ήταν ωραιότερη από αυτές. Οι γονείς της Ανδρομέδας, θέλοντας και μη, την αλυσόδεσαν σε βράχια κοντά στη θάλασσα, για να την κατασπαράξει ο Δράκοντας. Εκεί τη συνάντησε ο ήρωάς μας, ο Περσέας, που ιππεύοντας τον Πήγασο επέστρεφε από τη χώρα των Γοργόνων στη Σέριφο· ο δρόμος του για να σώσει την Ανδρομέδα είναι ο γαλαξίας μας.

Ο Περσέας, αφού εξολόθρευσε τον Δράκοντα απολιθώνοντάς τον –τι ήρωας άλλωστε θα ήταν!– έσωσε την Ανδρομέδα, την οποία –ομορφούλα όπως ήταν– ερωτεύτηκε, και εκείνη βέβαια συγκινήθηκε από το όμορφο παλικάρι. Μετά ο Περσέας ζήτησε από τους γονείς της την άδεια να την παντρευτεί και να την πάρει μαζί του στη Σέριφο, πράγμα που εκείνοι δεν αρνήθηκαν στον σωτήρα της κόρης τους. Ο μόνος που αντιτάχτηκε σ’ αυτό ήταν ο Φινέας, ο αδελφός του Κηφέα, που ήθελε την Ανδρομέδα για γυναίκα του.

Ο Φινέας λοιπόν με τους άντρες του προσπάθησε να εμποδίσει την αναχώρηση του Περσέα και της Ανδρομέδας. Ο ήρωας, για να τους αποφύγει, τους έδειξε το κεφάλι της Μέδουσας που τους πέτρωσε όλους. Τελικά, ιππεύοντας τον φτερωτό Πήγασο, οι δύο ερωτευμένοι πέταξαν ως τη Σέριφο. Εκεί ο ήρωάς μας βρήκε τη μάνα του, τη Δανάη, και τον προστάτη τους, τον Δίκτυ, να ικετεύουν τους θεούς στον ναό, για να αποφύγουν την οργή του Πολυδέκτη, επειδή η όμορφη Δανάη αρνήθηκε να υποκύψει στις ερωτικές ορέξεις του.

Έξαλλος ο Περσέας, αφού εξουδετέρωσε τον μηχανορράφο Πολυδέκτη πετρώνοντάς τον, έβαλε στον θρόνο της Σερίφου τον σύμβουλο και προστάτη τους, τον Δίκτυ. Κατόπιν, με τη μητέρα του και με τη γυναίκα του επέστρεψαν στο Άργος, αφού πρώτα παρέδωσε τα φτερωτά σανδάλια στον Ερμή και την περικεφαλαία στις Νύμφες που την επέστρεψαν στον Άδη. Ακόμα, ελευθέρωσε τον φτερωτό Πήγασο, που από τότε εγκαταστάθηκε στον Όλυμπο. Το κεφάλι της Μέδουσας το χάρισε στην προστάτιδά του θεά Αθηνά, που το έβαλε στη μέση της ασπίδας της, και έτσι πέτρωνε τους εχθρούς της.

Όταν οι τρεις τους εγκαταστάθηκαν στο Άργος, ο παππούς του, ο Ακρίσιος, που θυμόταν τον παλιό χρησμό, κατέφυγε στη Λάρισα, όπου πήγε αμέσως και ο Περσέας, παρακαλώντας τον να γυρίσει πίσω, αφού δεν είχε σκοπό να του κάνει κακό. Παππούς και εγγονός συμφιλιώθηκαν. Τότε ο βασιλιάς της Λάρισας Τευταμίδης διοργάνωσε αθλητικούς αγώνες, για να τιμήσει τους επίσημους φιλοξενουμένους του. Ο Περσέας έλαβε μέρος στον αγώνα της δισκοβολίας. Όμως ο δίσκος που πέταξε τραυμάτισε άθελά του τον παππού τον στο πόδι. Ο Ακρίσιος πέθανε από το τραύμα του αυτό, και έτσι εκπληρώθηκε ο χρησμός.

Ο Περσέας περίλυπος επέστρεψε στο Άργος και μη θέλοντας πια να βασιλέψει στον θρόνο του παππού του, που άθελά του σκότωσε, έπεισε τον βασιλιά της Τίρυνθας Μεγαπένθη, ανιψιό του Ακρισίου, να ανταλλάξουν τα βασίλειά τους. Ο Μεγαπένθης δέχτηκε, και έτσι ο Περσέας έγινε βασιλιάς της Τίρυνθας. Στην Τίρυνθα μεγάλωσαν τα οκτώ παιδιά του Περσέα και της Ανδρομέδας: Ο Ηλεκτρύων (πατέρας της Αλκμήνης), ο Αλκαίος (πατέρας του Αμφιτρύωνα), ο Σθένελος (πατέρας του Ευρυσθέα), ο Έλειος, ο Μήστορας, ο Πέρσης και οι κόρες του Αυτόχθη και Γοργοφόνη (μητέρα του Τυνδάρεω και του Αφαρέα).

Ο Πέρσης εγκαταστάθηκε στην Αιθιοπία, μια και ο παππούς του ο Κηφέας δεν είχε άλλους αρσενικούς απογόνους. Λέγεται ότι από αυτόν κατάγονται οι Πέρσες και ότι οι βασιλιάδες της Περσίας είναι απόγονοί του. Ο Περσέας θεωρείται ο ιδρυτής των θρυλικών Μυκηνών και της Μιδέας, αρχαιότατης πόλης κοντά στην Τίρυνθα. Από τη θεϊκή γενιά του κατάγονται οι Διόσκουροι, οι Αφαρείδες και ο θρυλικός Ηρακλής, ο μεγαλύτερος ήρωας της Μυθολογίας.

Η Ανδρομέδα λεγόταν και Κηφηίς (ως κόρη του Κηφέα) και Περσέα (ως γυναίκα του Περσέα). Στους ουράνιους χάρτες παριστάνεται αλυσοδεμένη, ως θυσία στον Δράκοντα. Γι’ αυτό οι Άραβες αστρονόμοι, επηρεασμένοι από τις εικόνες αυτές, την ονόμασαν: «Ελ Μαρά ή Ελ Μουσαλσελά», που σημαίνει αλυσοδεμένη γυναίκα.

Απόσπασμα από το βιβλίο “Τα άστρα και οι Μύθοι τους, Εισαγωγή στην Ουρανογραφία” εκδόσεις Δίαυλος  του Στράτου Θεοδοσίου και Μάνου Δανέζη, Επίκουροι Καθηγητές Πανεπιστημίου Αθηνών

© TherapyWave.eu

 

newego_LARGE_t_1581_105667321

Khoris-ersea-to-kephali-tes-Medousas-tha-meinei-sten-these-tou