Μπορεί η ζωή στην πόλη να γίνει πιο όμορφη; Μπορούμε να ελέγξουμε την κίνηση και να αναπτύξουμε χώρους πρασίνου για τους πολίτες; Μπορούμε να περιορίσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση και να βρούμε τρόπους μεταφοράς φιλικούς προς το περιβάλλον;

Οι ειδικοί όχι μόνο λένε ότι μπορούμε, αλλά και ότι επιβάλλεται να το κάνουμε. Στην παγκόσμια διάσκεψη Michelin Challenge Bibendum που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη Chengdu της Κίνας κορυφαίοι επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και μεγάλες εταιρείες ανταλλάσουν απόψεις και παρουσιάζουν έρευνες που δείχνουν πώς θα κάνουμε τις πόλεις πιο βιώσιμες. Ή όπως το έθεσε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Pat Cox, που συμμετέχει στο συνέδριο, «πώς θα αναπτύξουμε τις πόλεις μας όχι πλέον ποσοτικά, αλλά ποιοτικά»

Οι σύγχρονες τάσεις επιτάσσουν μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στροφή προς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ηλεκτρικά οχήματα, τα ποδήλατα και τους ανοιχτούς χώρους, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Michelin Patrick Oliva.

Για την ανάγκη παγκόσμιας δράσης μίλησε και ο υπουργός Μεταφορών και Περιβάλλοντος της Γαλλίας Alain Vidalies ο οποίος κάλεσε τις επιχειρήσεις να αναλάβουν δράση και να μην περιμένουν πάντα τις κυβερνήσεις να κάνουν το πρώτο βήμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του σχεδιαστή πόλεων Guillermo Penalosa ο οποίος επισήμανε ότι αν καταφέρουμε να αλλάξουμε την κινητικότητα μέσα σε μία πόλη (περισσότεροι πεζόδρομοι για περπάτημα, ποδήλατα) τότε αυτό θα επιφέρει περισσότερη υγεία στους κατοίκους, περισσότερο χρήμα (λόγω της εξοικονόμησης πόρων) και κατ επέκταση περισσότερη ευτυχία. Επισήμανε ότι το αυτοκίνητο δεν αποτελεί πλέον status symbol (έχει αντικατασταθεί από το iPad στο συγκεκριμένο τομέα) και γι αυτό οι άνθρωποι είναι πιο ώριμοι να το αποχωριστούν αρκεί να υπάρχουν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις.

Πηγή

HACKATON

10_setup_setup_Paul Persky

10_setup_setup_Paul Persky