Άρθρο του ©TherapyWave.eu

Οι δεινόσαυροι είναι κάτι που συναρπάζει τον καθένα από εμάς μονό και μονό με την σκέψη ότι υπήρχαν τέτοιου είδους και μεγέθους πλάσματα πάνω στον ίδιο με εμάς πλανήτη! Ακόμα περισσότερη εντύπωση προκαλεί η ιστορία και η δημιουργία των απίστευτων ορυκτών που γεννηθήκαν και συντέθηκαν με τις διαφορές γεωλογικές προσμίξεις, εκείνες τις χρονολογίες με αποτέλεσμα να έχουμε στα χεριά μας θεραπευτικούς ή διακοσμητικούς κρυστάλλους και πετρώματα μεταδίδοντας μας εκτός από την ενεργεία τους και ένα κομμάτι του τρόπου δημιουργίας τους.

Όποιος λοιπόν ασχολείται πιο εντατικά ή έστω και από απλό ενδιαφέρον με την ιστορία των δεινοσαύρων, τα ορυκτά, την γεωλογία, τα απολιθώματα και τους κρυστάλλους εξιτάροντάς του την φαντασία, έχει την ευκαιρία να δει από κοντά αυτό το Σάββατο 10/10 από τις 10:00 μέρχι τις 18:00 και την Κυριακή 11/10 από τις 09:00 μέχρι τις 18:00 στο χώρο της στην ετήσια εκδήλωση του Τσιριδείου Ιδρύματος (www.tsiridesfoundation.com) στους κήπους της εταιρίας Tsircon.

θα παρουσιαστούν πολλά νέα εκθέματα από όλο τον κόσμο καθώς θα λάβουν μέρος και διάφορες δραστηριότητες που θα εστιάζονται στη διασκέδαση και την εκπαίδευση στα θέματα Φυσικής Ιστορίας ώστε το κοινό να έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με ειδικούς παλαιοντολόγους, καθηγητές ορυκτολογίας και άλλους ειδικούς του κλάδου όπως:

Αθανάσιος Κατερινόπουλος: Καθηγητής Διευθυντής του Μουσείου Ορυκτολογίας και Πετρολογίας Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ είναι κάτοχος του Βραβείου Κτενά της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 1996. Έχει Τιμητικό Δίπλωμα από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών για την επιβράβευση της συγγραφικής του δραστηριότητας καθώς και Τιμητική Διάκριση για την προσφορά του στην επιστημονική κάλυψη της πρώτης Διεθνούς Εκθέσεως Ορυκτών και Απολιθωμάτων.

Ο Μιχάλης Δ. Δερμιτζάκης: Είναι καθηγητής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000-2006) και κοσμήτωρ της Σχολής Θετικών Επιστημών (1996-2002). Πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές σπουδές και έρευνα στην Ολλανδία (Γεωλογικό Ινστιτούτο Πανεπιστημίου Ουτρέχτης) και στην Αυστρία (Φυσιογραφικό Μουσείο Βιέννης). Εξελέγη υφηγητής γεωλογίας και παλαιοντολογίας (1978). Έχει αναγορευθεί επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ταυρίδας (Κριμαία) και στο Πανεπιστήμιο του Μοντεβίδεο (Ουρουγουάη) και επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Βουκουρεστίου και Ιασίου (Ρουμανία), του Μεξικού και του Κιέβου (Ουκρανία).

Επίσης όπως κάθε χρόνο θα υπάρχει παζαράκι Προϊστορικών Θησαυρών και ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με ειδικούς παλαιοντολόγους, καθηγητές ορυκτολογίας και άλλους ειδικούς του κλάδου ενώ τα εγκαίνια θα τελέσει ο αξιότιμος Δήμαρχος Στροβόλου κ. Λάζαρος Σαββίδης το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 11:00 π. μ.

 


©TherapyWave.eu

 

Sinornithosaurus_IVPP_V12811

fossil_psittacosaurus_main

Μικρός Δεινόσαυρος του τύπου Πσιτακόσαυρου (Psittacosaurus) που βρέθηκε στην Κίνα, ηλικίας 130-100 εκατομμυρίων χρόνων.

met_gibeon_main

Έχει πέσει στη γή κατά τους προϊστορικούς χρόνους στη Ναμίμπια. Πήρε το όνομά του μετά την κοντινότερη πόλη, Gibeon.
Η ανακάλυψη του έγινε από τους ντόπιους (Namaqua) και το υλικό του χρησιμοποιείτο για την κατασκευή κυνηγετικών βελών και εργαλείων. Το 1836 ο Άγγλος λοχαγός J.E. Alexandrer συλλέγει δείγματα από την περιοχή του ποταμού Great Fish River και τα στέλνει στο Λονδίνο, όπου μετά από ανάλυση επιβεβαιώνεται για πρώτη φορά η εξωγήινη φύση του υλικού.