Μετάφραση TherapyWave.eu

Οι μηχανικοί λογισμικού της Google θέλησαν να αναλύσουν τα «όνειρα» των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους αποδεικνύοντας ότι τα androids (ανδροειδή) ονειρεύονται, όχι μόνο ηλεκτρονικά πρόβατα αλλά και γουρουνάκια, σαλιγκάρια, καμήλες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ένας ηλεκτρονικός ή μη νους…

Τα συμπεράσματα για αυτή την ιδιαίτερη λειτουργία ενός ηλεκτρονικού νου, βγήκε  μετά τις δοκιμές που έγιναν για την ικανότητα των servers της Google να αναγνωρίζουν και να δημιουργήσουν εικόνες κοινών αντικειμένων όπως για παράδειγμα, μπανάνες μαζί με κύπελλα μέτρησης. Το αποτέλεσμα αυτού του πειράματος είναι εικόνες οι οποίες φέρνουν στο μυαλό την ιδιαιτερότητα του Σαλβαδόρ Νταλί και τις γεωμετρικές ψευδαισθήσεις του μεγάλου Έσερ (M.c. Escher).

Ποιο είναι λοιπόν το «αξιοσημείωτο» για τη δημιουργία αυτών των παράξενων εικόνων;

Μήπως είναι σημάδι πως η Τεχνίτη Νοημοσύνη και τα μελλοντικά ρομπότ θα έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες και συναισθήματα ή υπάρχει ένας πιο επιστημονικός λόγος; Η Google υποστηρίζει βέβαια, πως με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να κατανοήσει η ίδια πως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να εκπαιδευτούν.

Το «τεχνητό νευρικό δίκτυο» της Google είναι σαν ένας ψηφιακός εγκέφαλος υπολογιστή, εμπνευσμένος από το κεντρικό νευρικό σύστημα των ζώων. Όταν οι μηχανικοί τροφοδοτούν το δίκτυο με μια εικόνα η πρώτη στρώση των «ψηφιακών νευρώνων» το αντιλαμβάνονται άμεσα. Όταν αυτό το «στρώμα» λάβει την πληροφορία, το μεταφέρει στο επόμενο επίπεδο, το οποίο στη συνέχεια κάνει την επεξεργασία αυτής της εικόνας.

Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται από 10 έως 30 φορές, σε κάθε στρώμα ώστε να μπορέσει να εντοπίσει τα βασικά χαρακτηριστικά και να τα απομονώσει μέχρι να καταλάβει ποια είναι η εικόνα. Το ψηφιακό  δίκτυο νευρώνων, στη συνέχεια, μας το παρουσιάζει προσδιορίζοντας το αντικείμενο αλλά με μικρή επιτυχία. Αυτή είναι και η διαδικασία πίσω από το feature της Google για την αναγνώριση των εικόνων, καθώς και των μερικών εφαρμογών android συσκευών.

Στη συνέχεια όμως αυτής της έρευνας, η ομάδα της Google συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να αντιστρέψει τη διαδικασία. Έδωσαν λοιπόν, στο τεχνητό δίκτυο νευρώνων, ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και του ζήτησαν να δημιουργήσει μια ανάλογη εικόνα.

Η διεργασία που κάνει ο υπολογιστής είναι να συνθέσει και να συνδέσει όσο περισσότερο γίνεται αυτή την εικόνα. Όταν για παράδειγμα θέλουμε να μας παρουσιάσει μια εικόνα από ένα πιρούνι, ο υπολογιστής θα πρέπει να καταλάβει τα καθοριστικά χαρακτηριστικά ενός πιρουνιού, όπου είναι τέσσερις «γραμμές» επάνω και μια λαβή, χωρίς όμως να προσδιορίζει άλλα χαρακτηριστικά όπως το μέγεθος ή το χρώμα τα οποία είναι δεύτερων σημασίας για εκείνον.

 

3wl2IdK

Βλέποντας τα εικαστικά αποτελέσματα των υπολογιστών μπορούμε να καταλάβουμε πως οι δυνατότητες και ο τρόπος σύνθεσης των εικόνων τους είναι παρόμοιες με εκείνες των ζωγράφων και καλλιτεχνών που μόνο εκείνοι μπορούν όντας καλλιτεχνικά  και δημιουργικά μυαλά!

Μπορούν να δουν κτήρια σε σύννεφα, ναούς σε δέντρα και πουλιά σε φυλλώματα για αυτό και μερικές φορές το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θα περιμέναμε… Αυτή η τεχνική, η οποία είναι η δημιουργία εικόνων εκεί όπου δεν υπάρχουν, ονομάζεται εύστοχα «inceptionism» και βέβαια μπορεί να συνδεθεί άμεσα και με την ταινία Inception όπου προτείνω ανεπιφύλακτα να δείτε τουλάχιστον 3 φορές και θα καταλάβετε το γιατί!

h5dIsXc

Στο τέλος, οι σχεδιαστές έδωσαν τον υπολογιστή πλήρη ελευθερία σκέψεων, «βούληση» για να δημιουργήσει από μόνος του ό,τι αυτός «ονειρεύεται» όπου οι πίνακες ήταν όμορφες εικόνες προερχόμενες από ένα μηχανικό νου, ή απλά τα «όνειρά του».

Ο καμβάς που δόθηκε σαν ερέθισμα ήταν μία εικόνα λευκού θορύβου (το φίλτρο noise για τους γραφίστες) δημιουργώντας ονειρικά τοπία και εικόνες που θα μπορούσε να προέλθει μόνο από μια άπειρη και αχαλίνωτη φαντασία ενός καλλιτεχνικού νου.

Κανείς όμως δεν μπορεί να φτάσει την επεξεργαστική ισχύ, την δυνατότητα και το συναίσθημα του ανθρώπου. Θα μπορέσει στο μέλλον ένας υπολογιστής να αισθάνεται, να συναισθάνεται, να έχει συνείδηση και να δημιουργεί; Σας θυμίζει έναν προάγγελο της ταινίας iRobot; Μας προετοιμάζουν μέσω των ταινιών και της τεχνολογίας για κάτι που θα μετατρέψει τον άνθρωπο σε δεύτερης κατηγορίας οντόττα να υπηρετεί τις μηχανές;

Ο καιρός περνάει γρήγορα και σίγουρα όπως στρώσει το ανθρώπινο είδος έτσι θα κοιμηθεί…


©TherapyWave.eu | Images from Google photos

Funny-Animals skyarrow

ocplHAy

9JEAlxM