Αρχιτέκτονες από την Βαρκελώνη, σχεδίασαν ένα νέο σύστημα από «κάθετες επιπλεούσες φάρμες» οι οποίες μπορούν να δώσουν στην Σιγκαπούρη όπως και σε άλλες πυκνοκατοικημένες χώρες, μία καινοτόμα επιλογή να παράγουν οι ίδιες τα αγαθά τους με δικές τους καλλιέργιες.

Έχοντας μία ποσότητα κατοίκισης γύρω στους 20.000 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, η Σιγκαπούρη είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου όπου σε μία περιοχή 716 τετραγωνικών χιλιομέτρων με συνέπεια να μην έχει αρκετή γη πλέον για να καλλιεργήσει τα αγαθά της ώστε αναγκάζεται να εισάγει το 90% για τις διατροφικές της ανάγκες. Παρόλα αυτά, η περιοχή περικλείεται από θάλασσα όπου είναι ένα «ανεκμετάλλευτο έδαφος».

Οι βαρκελώνοι αρχιτέκτονες λοιπόν, έρχονται με μία νέα καινοτόμα ιδέα με το όνομα “Floating Responsive Agriculture (FRA)” εμπνευσμένοι από την επιπλέουσες ιχθυοκαλλιέργειες οι οποίες χρησιμοποιούνταν από τη δεκαετία του 1930. Η κατασκευή βασίζεται στην κάθετη δόμιση όπου αποδεικνύεται πολύ πιο αποτελεσματική λόγο ελάχιστου καταλαμβανόμενου χώρου και αξιοποίησης του ηλιακού φωτός στο έπακρο ελαττώνοντας και την σκίαση.

Το FRA σχεδιάστηκε να είναι ένα δίκτυο από πύργους που θα μπορούσαν να καλύψουν όλη την Σιγκαπούρη και να παρέχουν φρεσκότατα λαχανικά και φρούτα στους κατοίκους της άμεσα.

Κάθε πύργος θα έχει εμπεριέχει ένα δίκτυο το οποίο θα επικοινωνεί σε πραγματικό χρόνο με άλλα τοπικά δίκτυα όπου θα επιδίνει την άμεση κατανάλωση. Αυτό έχει σαν σκοπό την άμεση επίβλεψη των αναγκών και κατά συνέπεια την προσαρμογή στην παράγωγη καθώς και την σωστή καλλιέργεια.

Βέβαια αυτό συνδέεται πάλι με ένα μικρό «φακέλωμα» αλλά ας μην το αναπτύξουμε αυτή την στιγμή.

Αυτή την στιγμή το FRA είναι ένα μελλοντικό project, όπου οι αρχιτέκτονες της Βαρκελώνης ελπίζουν ότι κάποια στιγμή η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης μαζί με την τεχνολογία θα δώσουν το πράσινο φως για την υλοποίηση του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί και σε άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη.

TherapyWave.eu

http://www.forwardthinkingarchitecture.com/F-R-A

 

forward-thinking-architecture-japa-floating-responsive-agriculture-3

Marina_Bay_and_the_Singapore_skyline_at_dusk_-_20110311

Singapore_Marina_Bay_sands

singapore-low