Του Νάσου Παπαδόπουλου | ©TherapyWave.eu  

Ο κόσμος της υπερπληροφόρησης είναι ένας κόσμος που πλέον ο καθένας από εμάς μπορεί να έχει βήμα στο βωμό της πληροφόρησης και της ενημέρωσης. Μπορεί ο καθένας από εμάς να ξετυλίξει με το αληθινό του όνομα ή ένα ψευδώνυμο, πολλές εσωτερικές πτυχές του εαυτού του, έχοντας έναν υπολογιστή ή ακόμα και με ένα απλό «έξυπνο τηλέφωνο» με τέτοια ευκολία, που παλιά φάνταζε ως εξίσωση πυρηνικής φυσικής με την πολυπλοκότητα που χρειαζόταν αλλά και το κόστος.

Καθώς εξελίχθηκε η τεχνολογία λοιπόν, εξοικειωθήκαμε ακόμα περισσότερο και πλέον αρκετοί εκεί έξω έχουν ένα blog, μια σελίδα, κάποιο γκρουπ στο facebook ή ότι άλλο προτρέπει η κοινωνικο-δικτυακή τάση, ώστε με αυτό τον τρόπο να μοιραστεί μαζί με άλλους ό,τι τον βασανίζει ή όχι. Να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης στο πιο απλό πρόβλημα που μπορεί να συναντήσει κάποιος στην κουζίνα του, επειδή δεν βγαίνει η μάκα από το πλακάκι μέχρι σχέδια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το πουθενά!

Μέχρι εδώ όλα καλά, ας πούμε…

Όλοι μας έχουμε αυτή την δυνατότητα φτάνει να το θελήσουμε και να στρώσουμε τον ποπό μας κάτω και να εργαστούμε! Τι γίνεται όμως όταν ο εκάστοτε ιδιοκτήτης ενός σάιτ ή αρθρογράφος πάρει ψιλά τον αμανέ; Πόσες φορές το έχετε αντιληφθεί; Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί για τα άτομα που από το πουθενά γίνονται οι ντίβες του διαδικτύου, υιοθετώντας μία υπεροπτική τάση ή άτομα που γνωρίζατε καιρό έχουν αλλάξει από μέσα!

Σαν αποτέλεσμα, άτομα που πριν λίγο δεν τα ήξερε ούτε ο περιπτεράς της γειτονιάς τους γίνονται ντίβες, έχοντας άποψη για τα πάντα! Από το πλακάκι μέχρι την κβαντική φυσική παίρνοντας μάλιστα στο λαιμό τους καθένα follower που μπορεί να έχει «ψαρέψει»!

Και λέω ψαρέψει, επειδή οι τρόποι που τους έχει αποκτήσει δεν είναι βάση αληθινής και πραγματικής έρευνας και τεκμηρίωσης, αλλά επειδή έχει εξωτερική ομορφιά και ένα κάρο ποζερίστικες φωτογραφίες. Επειδή έχει μία διαδικτυακή εκπομπή και κατ’ επέκταση τους κατευθύνει. Επειδή ξέρει και μπορεί να χειρίζεται τους γύρω του με τον δικό του τρόπο κάνοντας τον τσοπάνη στη «στάνη» του.

Πόσα και πόσα ωραία άρθρα γεμάτα γνώση έχουν χαθεί, επειδή δεν ήταν αναρτημένα σε κάποιο σωστά δομημένο σαϊτ. Πόσα και πόσα άρθρα από αυτά έχουν κλαπεί και έχουν οικειοποιηθεί από κάποιους που έχουν «διαδικτυακή δύναμη». Η λίστα είναι απίστευτα μεγάλη και αυτό το διαπίστωσα από τις πρώτες κιόλας βδομάδες, όταν και εγώ ο ίδιος έφτιαξα το δικό μου. Η διαφοροποίηση και οι στόχοι κάνουν την διαφορά! Γιατί έχω την ανάγκη να μιλήσω δημόσια, και να «εκτεθώ»;

Παρόλα αυτά υπάρχουν και εκείνοι που γράφουν για να προβληθούν και μόνο! Να ικανοποιήσουν το όνειρό τους, να γίνουν κάτι που στην πραγματική ζωή εκτός οθόνης και δωματίου δεν μπορέσαν, γιατί απλά δεν είχαν αυτά τα εργαλεία να τους κάνουν διάσημους ή τα κότσια να αναπτύξουν τον εαυτό τους σε τέτοιο βαθμό που δεν χρειάζονται επιβεβαίωση από άλλους! Υπάρχου εκείνοι που θέλουν να κατευθύνουν την συμπεριφόρα και την προσωπικοτήτα των αναγνωστών τους πανικοβάλλοντάς τους και βέβαια προτείνοντας τους λύσεις με το αζημίωτο φυσικά πουλώντας τους λαγούς με πετραχήλια…

Υπάρχουν εκείνοι που δεν θέλουν να μοιράζονται μέσω διαδικτύου σε άλλα σάιτ τις ιδέες τους, γιατί θέλουν όλα τα likes για τον εαυτό τους. Λες και αν τα μοιραστούν, θα τους πάρουν την αίγλη και την δόξα που εκείνοι δικαιούνται και κανείς άλλος εκτός από αυτούς! Σαφώς δεν εννοώ την αναδημοσίευση ενός άρθρου που έχει αναφορά στην πηγή και εμφανή τον αρθρογράφο – δημιουργό του, αλλά ακόμα και εκεί έχω την ανάλογη εμπειρία περί πνευματικής ιδιοκτησίας, ευρωπαϊκού δικαίου και ότι άλλο μπορεί να σκαρφιστεί κάποιος ώστε να κάνει πιο εμφανή την παρουσία του!

Γνωρίζω πολύ καλά, όπως και κάθε ένας που έχει μπει σε αυτό τον «διαδικτυακό χορό» πως αυτές οι εμπειρίες και συνειδητοποιήσεις δεν έχουν τελειωμό μπροστά στην ανύψωση του «εγώ» των wanna be δημοσιογράφων και «αστέρων του διαδικτύου». Μπροστά στα αμέτρητα likes που ζητιανεύουν με ιδιαίτερο τρόπο καθένας από αυτούς!

Και σας προλαβαίνω πως όχι! Προσωπικά δεν είμαι αυτης της τάσης, γιατί από την πρώτη στιγμή που μπήκα και ο ίδιος στο χορό, δεν με ένοιαζε αλλά ούτε και με νοιάζει να βγω πρώτος αλλά να μπορέσω να ενημερώσω, τους σωστούς ανθρώπους με σωστές πληροφορίες, και ας είμαι ο μόνος αποδέκτης!

Νάσος Παπαδόπουλος


©TherapyWave.eu | Article Cover by http://hhhhappy.com/interview-audio-visual-dj-video-artist-ego/

big-brother-peque-con