Του Νάσου Παπαδόπουλου | © TherapyWave.eu

Καταλύτης. Μία λέξη με πάρα πολλές έννοιες αλλά πάντα με τον ίδιο σκοπό και δράση.  Είναι η ουσία που με την παρουσία της διευκολύνει μία χημική αντίδραση, χωρίς όμως να λαμβάνει μέρος στην συγκεκριμένη αντίδραση. Στην χημεία, είναι η ουσία που αυξάνει την ταχύτητα μιας χημικής αντίδρασης, χωρίς να μεταβάλλεται ή ίδια. Παίζει σημαντικό ρόλο ώστε να συμβάλλει στην επιτάχυνση μιας διεργασίας.

Λίγη περισσότερο ή λίγο λιγότερο από αυτή την ιδιαίτερη ουσία και το τελικό αποτέλεσμα παίρνει μια διαφορετική μορφή και σαν κατασκευαστής ενεργειακών συσκευών το γνωρίζω πολύ καλά  και από την καλή και από την κακή του πλευρά .

Όταν μπει αρκετός θα σκληρύνει τόσο πολύ που θα σπάσει από την πίεση καταστρέφοντας τα πάντα. Αν μπει λίγη ποσότητα θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος αφού δεν θα είναι αρκετός ώστε να μπορέσει να φέρει εις πέρας την χημική και μετουσιωτική του διεργασία.

Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο λοιπόν λειτουργούν και οι δικοί μας καταλύτες. Οι καταλύτες της ζωής μας στην δική μας εσωτερική αντίδραση. Άλλες φορές μας σκληραίνουν και άλλες μας κάνουν να μένουμε για καιρό ρευστοί! Είναι τόσο σημαντικοί και λεπτοφυείς που χρειάζεται μια ακόμα πιο άκρως αλχημιστική διεργασία καθώς και συγκεκριμένη δοσολογία για να λειτουργήσουν. Αυτό που λέμε καταλυτικά…

Αυτοί οι καταλύτες λοιπόν έρχονται για να μας μετουσιώσουν. Να μας κάνουν να αλλάξουμε σε κάτι άλλο. Κάτι που περιμέναμε την σωστή στιγμή με τη σωστή δοσολογία για να ενεργήσει πάνω μας. 

 

envy

 

Πάντα στα άρθρα μου, στις εξομολογήσεις μου όπως τις λέω, μιλώ με πράγματα που έχω βιώσει και με τρόπο άμεσο και αυτό γιατί θέλω να μεταδώσω χωρίς πολλές φαμφάρες και φιλοσοφικές σάλτσες αυτό που αρκετοί εκεί έξω συν-αισθάνονται.

Έτσι ο δικός μου καταλύτης έπαιξε τον αλχημιστικό ρολό στη διακοπή του καπνίσματος μετά από 20 χρονιά «φιλίας» μαζί του – κάτι που αρνούμουν πεισματικά να αφήσω. Ήταν αυτός ο καταλύτης που μου υπενθύμισε την αναγκαιότητα της επιβολής των προσωπικών μου ορίων – κατί που πάντα ήταν δευτερεύουσας σημασίας. Ήταν αυτός ο καταλύτης που μου έδειξε την αναγκαιότητα του Νάσου μετουσιώνοντάς τον και αγαπώντας τον ξανά! Και βεβαια ήταν ο καταλύτης που μου φώτησε σημεία ξεχασμένα και σκονισμένα!

Και όπως είπα, αυτού του είδους οι καταλύτες έρχονται από το πουθενά και αρχίζουν την διεργασία τους χωρίς να το καταλάβεις! Και όταν το αντιληφτείς εκεί είναι που πρέπει να πάρεις την απόφαση. «θα ανακατέψω το μίγμα και θα βγει κάτι μαγικό ή θα προσπαθήσω να το βγάλω μέσα από την πρώτη ύλη, για να μην χαλάσει η βάση μου;»

Δεν θα μακρηγορήσω περισσότερο και με λίγα λόγια ελπίζω να πήρατε μια γεύση του ποσό σημαντικό ρολό παίζουν στην ζωή μας, όχι τόσο οι καταλύτες, αλλά οι πράξεις μας όταν μας δοθεί η ευκαιρία να γίνουμε αλχημιστές συναντώντας τους μπροστά μας.

Το 2016 ήταν μια πολύ περίεργη χρονιά με πολλά σκαμπανεβάσματα για τους περισσότερους εκεί έξω και για μένα όσο άσχημα άρχισε τόσο μαγικά τελειώνει γιατί έκανα το ανακάτεμα που χρειαζοταν!

Εύχομαι λοιπόν για την νέα χρονιά να βρείτε εκεί έξω τον δικό σας καταλύτη, υλικό ή άυλο που θα σας μετουσιώσει! Θα αναδείξει αυτό που μπορεί, ούτε καν να είχατε φανταστεί οτι κρύβετε μέσα σας. Πόσο όμορφο και πόσο μαγικό, που κρυβόταν υπομονετικά περιμένοντας τον “αλχημιστή” για να σας κάνει καλύτερους και πιο δυνατούς!

© Νάσος Παπαδόπουλος 


©TherapyWave.eu 

surreal-photography-by-robert-jahns-11