Της Χαράς Μαρκατζίνου για το TherapyWave.eu | © TherapyWave.eu 

Στέκομαι μπροστά από μια κλειστή πόρτα. Είναι σιωπηλή και ταυτόχρονα επιβλητική. Νομίζω πως είναι ελκυστική… Τι να κρύβει άραγε πίσω της; Είμαι περίεργη να την ανοίξω.! Κάνω την πρώτη μου προσπάθεια. Τίποτα! Δεν ανοίγει. Θα δοκιμάσω βάζοντας λίγη δύναμη παραπάνω…πάλι δεν ανοίγει! Θα την παρατηρήσω πιο προσεκτικά. Μήπως υπάρχει κάποιος κωδικός; Μα αυτή την πόρτα πρέπει να την ανοίξω!! Μπορεί να μην ξέρω τι κρύβει αλλά πρέπει οπωσδήποτε αν την ανοίξω! Έτσι θα νιώσω ότι αξίζω! Έτσι θα τα έχω καταφέρει. Κι ο χρόνος περνά… Η πόρτα παραμένει κλειστή κι εγώ σπαταλάω σκέψη και ενέργεια για να την ανοίξω…Πείσμα και περιέργεια… Για να δούμε! Είναι άραγε τόσο σημαντική αυτή η πόρτα; Νομίζω την έκανα εγώ σημαντική. Μπορεί αυτό που κρύβει να με τρομάξει, μπορεί να μη μ’αρέσει…μπορεί…μα θέλω να την ανοίξω! Έχω πεισμώσει…

Κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις, με πόρτες που χρειάζεται να ανοίξουμε και να ταξιδέψουμε στο εσωτερικό τους. Κάθε πόρτα κρύβει για εμας κι ένα μάθημα, ένα σημείο στο χάρτη του προσωπικού μας ταξιδιού, που θα μας πάει παρακάτω, αν αποφασίσουμε να ταξιδέψουμε ως αυτό τον προορισμό.

Οι πόρτες που είναι προορισμένες για τον καθένα μας είναι πόρτες που ανοίγουν εύκολα, χωρίς κάποιο κωδικό, χωρίς κάποιο μυστικό ή κάποιο τέχνασμα, χωρίς ιδιαίτερη δύναμη ή προσπάθεια.

Οι πόρτες αυτές ανοίγουν ακουμπώντας τες με το μικρό σου δαχτυλάκι. Ο δρόμος στον οποίο θα σε οδηγήσουν μπορεί να είναι άλλοτε εύκολος κι άλλοτε δυσβατος. Στο τέλος της διαδρομής, όμως, θα σε έχουν οδηγήσει αυτές οι πόρτες στον καλύτερό σου εαυτό, σε καλύτερη γνώση του χαρακτήρα σου…

Ωστόσο, για εκείνες τις πόρτες που αντιστέκονται σθεναρά, που ανοίγουν μόνο μια μικρή χαραμάδα με πολύ κόπο ή δεν ανοίγουν και καθόλου, μπορείς να τις προσπεράσεις! Όχι από φόβο ή από τεμπελιά, μα με σύνεση. Γιατί αυτές οι πόρτες πολύ απλά δεν είναι προορισμένες για σενα. Είναι κι εκείνες οι πόρτες που ανοίγουν με κόπο μια μιρκή τους χαραμάδα κι εσύ ενθουσιάζεσαι ότι θα καταφέρεις να τις ανοίξεις διάπλατα. Είναι αυτή η διαολεμένη προσδοκία σου πως θα καταφέρεις. Μα οι πόρτες αυτές θα παραμείνουν κλειστές και θα ματαιώνουν κάθε σου προσπάθεια. Μην πιαστείς από τον ιστό μιας προσδοκίας.

 

doors-3 copy

 

Μην πέσεις στην παγίδα της απόδειξης της ικανότητας ή της αξίας σου. Η ικανότητα και η αξία σου δεν επιβεβαιώνονται από τον αριθμό των πορτών που θα ανοίξεις αλλά από το μάθημα που θα σου προσφέρουν οι ανοιχτές στο δρόμο σου πόρτες. Είναι αυταπάτη να πιστεύεις πως με την εξυπνάδα σου, τη σκέψη σου, την πονηριά σου ή όποιο άλλο χαρακτηριστικό σου θεωρείς σημαντικό, μπορείες να ανοίξεις τις ερμητικά κλειστές πόρτες. Είναι χάσιμο χρόνου και σπατάλη ενέργειας, που μπορείς να την αξιοποιήσεις για τον εαυτό σου! Αν επιμένεις να χτυπάς μια κλειστή πόρτα, σκέψου ποια πληγή σου προσπαθείς να επουλώσεις, ποιο τραύμα σου προσπαθείς να θεραπεύσεις. Αναγνώρισέ το και πήγαινε παρακάτω. Στην επόμενη ή και στη μεθεπόμενη πόρτα, εκείνη που θα ανοίξει διάπλατα για σενα.

Θεώρησε τον εαυτό σου ευλογημένο για μια πόρτα που δεν άνοιξε κι ευχαρίστησε το σύμπαν για την προστασία του. Νιώσε ευγνωμοσύνη για τις πόρτες που άνοιξαν και σε οδήγησαν σε μονοπάτια που σε έφεραν ακόμα πιο κοντά στο θησαυρό του εαυτού σου!

© Χαρά Μαρκατζίνου


 

©TherapyWave.eu | Article cover by Anne Wipf

585-862992-250546