Ψυχοενέργεια είναι μια πραγματικότητα που περιβάλλει αυτές τις δυνάμεις και τις κάνει να δρουν συγκεντρωτικά μέσα από τη ζωτική ενέργεια που παίζει τον πρώτο ρόλο μετά από επίπονη και δύσκολη πνευματική διαδικασία. Είναι μια έννοια.

Όταν το μυαλό και το σώμα μας δουλεύουν χωριστά,δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς    ό, τι σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε έχει άμεση επίδραση σε αυτό που μας συμβαίνει. Ο κόσμος των συναισθημάτων και των σκέψεων  απασχόλησαν όλους τους τομείς της φιλοσοφίας και της θρησκείας για αιώνες.

Είναι πλέον ευρέως κατανοητό ότι οι σκέψεις μας μπορούν να διαμορφώσουν τα συναισθήματα (και αντίστροφα), τα οποία, με τη σειρά τους, μπορούν να διεγείρουν τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο και στις ορμόνες, προκαλώντας μεταβολές στα όργανα του σώματός μας.

Η ακτίνας της Ψυχής μας, της Προσωπικότητας μας, της νόησης μας, του συναισθηματικού και του φυσικού μας σώματος  αλληλεπιδρά στα πάντα και έχει επιρροή στην υγεία μας.

Σκέψεις και συναισθήματα

Μία σημαντική παράμετρος της ψυχοενέργειας στο κατά πόσο αυτή η μεταμόρφωση της προσέγγισης συμβαίνει στο σώμα και στο νου μας, είναι η αρένα της ψυχό – σωματικής και συναισθηματικής υγείας.

Οι σκέψεις και τα συναισθήματα μας, η ψυχολογία μας, έχει περάσει από δραματικές αλλαγές κατά τον τελευταίο αιώνα. Η δύναμη του ασυνείδητου επηρεάζει τις σκέψης μας, και την συμπεριφορά μας.

Οι συνήθειες μας αντανακλούν στην ενέργεια μας, την συμπεριφορά και τα πρότυπα μας. Η ανθρώπινη ιεραρχία των αναγκών και οι επιθυμίες μας έχουν αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε την εσωτερική μας κατάσταση.

Η ψυχοενέργεια περιλαμβάνει την προοπτική του σώματος του νου μας και του πνεύματος μας σαν ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις.

Χρήση της ψυχοενέργειας

Η εξισορρόπηση των τεχνικών της χρήσης της ενέργειας έχει αναδειχθεί συχνά με τη χρήση του συστήματος του μεσημβρινού όπως δημιουργήθηκε στην κινεζική ιατρική και στον τομέα του βελονισμού.  Το σύστημα μεσημβρινού είναι η ενεργειακή ροή των 5 στοιχειών, νερό, ξύλο, φωτιά, γή, μέταλλο, και κάθε στοιχείο αποτελείται από 2 η 3 μεσημβρινούς.  Η ψυχο-συναισθηματικές καταστάσεις όπως ο φόβος, το άγχος και φοβίες. έχουν συσχετιστεί με την αποτυχία να ελέγξουμε τις σκέψεις μας, η αυτό-επιβεβαίωση, αντίθετα είναι σε θέση να επιτύχει απίστευτα γρήγορη επίλυση προβλημάτων.

Για να κατανοήσουμε την σημασία της ψυχοενέργειας που ταυτόχρονα είναι θεωρία και μέθοδος για την αναπτυξη του ατόμου, στην ουσία είναι  »Οι βαθύτερες δυνάμεις του Εγώ”.  Ας απλοποιήσουμε την έννοια της “ενέργειας”   για να καταστεί πιο προσιτό  για το μέσο άτομο ώστε να χρησιμοποιηθεί  ως μέθοδος αυτό βοήθειας και τελικά αποτελεί προτεραιότητα για κάθε είδους ψυχολογική προσέγγιση.

Στην ζωή μας έχουμε μάθει να επιμένουμε και να εξηγούμε τις έννοιες όπως η γνώση,  η απεικόνιση, η ιδέες ή ότι γενικά αφορά την γνωστή για μας πραγματικότητα. Αν κοιτάξουμε πιο βαθιά θα δούμε πως η ψυχολογική μας ζωή αντανακλά στο “εγώ” μας με συνέπεια ό, τι αισθανόμαστε να συνταράσσει την υλική μας πραγματικότητα από δυνάμεις που εξ’ορισμού ο ρόλος τους είναι να γεννήσουν στο άτομο κάτι, σε κάποια δεδομένη στιγμή.

Οι ορμόνες και νεύρο διαβιβαστές δημιουργούν σε όλο το σώμα μας πληροφορίες, που έχουν άμεση επίδραση στην υγεία και την ευεξία μας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι  κατάσταση της φυσικής μας αλλά και της ψυχικής μας υγείας μεταβάλλει την χημεία του σώματός μας, η οποία δημιουργεί αισθήματα και συναισθήματα, δημιουργεί σκέψεις και πεποιθήσεις που συνεχίζουν τον κύκλο της ενεργειακής μας ύπαρξης.

Η δύναμη της ψυχοενέργειας μπορεί να φέρει τη «Δημιουργία απ” το τίποτα »  την γνήσια ανάδυση, του ατόμου!. Θα’λεγα πως σε κάθε στιγμή μας, ασταμάτητα, κάτι γίνεται, κάτι συμβαίνει, κάτι γεννιέται. Αυτή είναι μια τόσο θεμελιακή πραγματικότητα, που μπορούμε μονό να τη συγκρίνουμε με την αναπνοή.

Η δημιουργικότητα της ενέργειας γίνεται όταν μπορέσουμε να διακρίνουμε την αλλαγή των πληροφοριών στις σκέψεις μας αλλά και τη βελτίωση της ζωής μας, για παράδειγμα, πώς μπορούμε να παρέμβουμε  και να αλλάξουμε αδιάκοπες σκέψεις όπως η  ανησυχία για τα χρήματα, ή σκέψεις ζήλιας, ή να μάθουμε να αγαπούμε τον εαυτό μας, παρά τα πρότυπα της παιδικής ηλικίας που μας έκαναν να αισθανόμαστε ανάξιοι;

Έτσι, πολλές από τις επιλογές της ζωής μας και τις συμπεριφοράς μας βάση της συνήθειες αλλά και τις ασυνείδητες οδηγίες που προέρχονται από το υποσυνείδητό μας, καθορίζουν τα συναισθηματικά φορτισμένα γεγονότα στις ζωές μας.

Η ψυχοενέργεια είναι μια δύναμη ξεκάθαρη, ολοκληρωμένη, και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη ζωή.

Η ύπαρξη, οι επιθυμίες και τα άγχη

Πρωτ’απ’όλα, είμαστε σε μια διαρκή αναζήτηση της ευτυχίας, στην προσπάθειά μας να οδηγηθούμε σε μια πιο ικανοποιητική ζωή, προσπαθούμε να αφήσουμε πίσω τις αναμνήσεις των επώδυνων καταστάσεων της παιδικής ηλικίας αλλά και τις δύσκολες εμπειρίες του παρελθόντος. Έχουμε ανάγκη να γαληνεύουμε και (αν μπορούμε να το πούμε έτσι) να συμφιλιωνόμαστε συνέχεια με την ίδια τη ζωή. Όπως είπε κι ο Νίτσε στο Ζαρατούστρα, η ζωή είναι μια γυναίκα που αγαπάμε αλλά και που εξίσου μπορούμε να μισήσουμε και να απορρίψουμε.

Το πρόβλημα είναι πως μπορούμε να μάθουμε να την αγαπάμε και σίγουρα χρειάζεται ένας »μεσάζοντας», ένας »δάσκαλος» που θα μας κάνει να την αγαπάμε τελικά, αλλά  θα μας κάνει να κατορθώσουμε και να αποκτήσουμε αυτές τις γνώσεις κι αυτές τις ικανότητες.

Η ψυχοενέργεια είναι σύνολο δυνάμεων.

Ο εγκέφαλός μας χτίστηκε με αυτές τις δυνάμεις και τις κάνει να δρουν συγκεντρωτικά,  ώστε να συνεχίζει να ασκεί σημαντική επιρροή στις σκέψεις και τις συμπεριφορές μας. Αρκεί να θέλουμε να τις έχουμε; Βέβαια δεν αρκεί να θέλουμε απλά κάτι και να πετύχει πραγματικά, υπάρχουν μέσα για να γίνει, υπάρχουν διαδικασίες όπου οι ζωτικές μας ενέργειες παίζουν τον πρώτο ρόλο.

Μπορούμε ταυτόχρονα να κάνουμε αυτά τα μικρά και μεγάλα βήματα της ολοκληρωσης της ζωτικής ενέργειας μας ωστε να καταφέρουμε να επηρεάζουν τις συναισθηματικές και ψυχολογικές πτυχές του ποιοι είμαστε τι θέλουμε να γίνει. Ποτέ πριν δεν ήταν πιο σαφές ότι αυτή η σύνδεση σκέψεων και σώματος μας δίνει την δυνατότητα να αναπληρώνουμε όσα υποφέρουμε και που από την άλλη μας σπρώχνει προς διαφόρων ειδών επιτεύγματα, όπως να καταφέρουμε να ισορροπήσουμε στην ευτυχία.

Ωστόσο, το πεδίο της ενεργειακής ψυχολογίας δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει ένας τρόπος για την επίλυση τραυμάτων του παρελθόντος με συχνά σημαντικά λιγότερο χρόνο και έξοδα. Αυτή η «νέα» πειθαρχία της ενεργειακής ψυχολογίας είναι μια έκρηξη στον τομέα της έρευνας και της πρακτικής πολλών φιλοσόφων, σοφών,  ψυχολόγων και μυστικιστών.

Η διάκριση ανάμεσα στη θέληση και στην επιθυμία

Γνωρίζουμε ότι η επιθυμία σημαίνει προσφυγή σε πράξη, ενώ η θέληση είναι ένας γενικός όρος που συμπεριλαμβάνει την επιθυμία. Γνωρίζουμε πως οι πράξεις ευφορίας μάς ενδυναμώνουν και αναλόγως όπως εμείς τις ορίζουμε μας αποφέρουν.

Για παράδειγμα αν κατανοήσουμε την αποτελεσματικότητα των καταθλιπτικών καταστάσεων, όπως φοβίες, διαταραχές άγχους, κρίσεις πανικού, κ.ά, θα δούμε πως καταρέει κάθε δεξιότητα στο άτομο με κατάθλιψη. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις τεχνικές της επιθυμίας η της θέλησης σε κάθε στίβο της ζωής τους, όπου οι  στρεσογόνοι παράγοντες μπορούν να μπαίνουν στο παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων σε σχέση με την οικονομική πίεση, και την οικογένεια. Με λίγα λόγια οι δραστηριότητες μας που  θίγονται είναι εκείνες που γίνονται από καθαρή θέληση, ενώ οι καθημερινές μας δραστηριότητες γίνονται γιατί πρέπει να τις κάνουμε ανάλογα τον τρόπο που έχουμε οργανώσει την ζωή μας.

Η εμφάνιση της ενεργειακής ψυχολογίας έχει αποφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, είναι η συνεργασία με το «ενεργειακό σύστημα» μας, που επιφέρει αλλαγές και μπορεί να μειώσει τον πόνο,το άγχος, να δημιουργήσει ηρεμία στο σώμα, αλλά και να μειώσει τον αγώνα της άμυνας στη ζωή μας, βάζοντας σε λειτουργία ένα σύστημα αυταρχικής εξουσίας . Όταν αυτό επιτυγχάνεται, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν αυτό που θέλουμε είναι επιθυμία η φαντασίωση.

Στόχος μας είναι να αναδύουν οι επιθυμίες και επειδή από την φύση τους οι επιθυμίες έχουν την ανάγκη να μεταλλαχθούν τότε περνάμε σε νέα πεδία δράσης και ενεργοποιήσουμε τα συστήματα άμυνας. Η εφαρμογή πολλών από αυτών των τεχνικών συχνά γίνεται από έναν ειδικευμένο ιατρό, μυστικιστή η θεραπευτή, αλλά μπορεί εύκολα κανείς να μάθει και για προσωπική χρήση.

Σημαντικά τραύματα, ωστόσο, όπως η σωματική ή συναισθηματική βία, την κακοποίηση και ορισμένες ψυχολογικές διαγνώσεις, θα πρέπει να διερευνηθούν με έναν επαγγελματία. Η ψυχοενέργεια  έχει γίνει αποδεκτή από πολύ μεγάλο μέρος της επικρατούσας τάξης του κοινού αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους. Η ιδέα ότι μπορούμε να επηρεάσουμε το μέλλον μας αλλά και το πεπρωμένο μας είναι μια ισχυρή έννοια.

Η ψυχοενέργεια είναι μια αναδυόμενη ευκαιρία για να συμβεί αυτό που θέλουμε. Ένας κλάδος που αναγνωρίζει το αλληλένδετο των σκέψεων, των συναισθημάτων και της σωματικής συνέπειας, πρόκειται να έχει μια βαθιά επίδραση στο πώς οι άνθρωποι βλέπουν τον ρόλο τους στη δική τους ζωή αλλά και την ευθύνη γι “αυτό.

TherapayWave.eu | Πηγή
consciousness2