Η παρακολούθηση εβδομαδιαίων προγραμμάτων γιόγκα έχει πολλά ωφέλη, αλλά είναι όταν κανείς αρχίζει να εξασκείται στο σπίτι, που συμβαίνει η πραγματική πρόοδος. Πιο κάτω υπάρχει μια απλή σειρά πρακτικών που διαμόρφωσε ο Σουάμι Νιράντζαν, στην οποία μπορεί ο καθένας να εξασκηθεί στο σπίτι.

Δεν χρειάζονται πολλά για να αρχίσεις γιόγκα στο σπίτι. Επιλέξτε ή δημιουργήστε έναν ήσυχο χώρο στο σπίτι σας για την εξάσκησή σας και εξοπλίστε τον με τα βασικά υποβοηθήματα της γιόγκα: στρώμα, κουβέρτα, μαξιλάρι κ.ο.κ. Ο χώρος δεν χρειάζεται να είναι μεγάλος, αλλά θα πρέπει να είναι καθαρός και καλά αεριζόμενος.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους, αρχίζοντας με μικρές περιόδους εξάσκησης (10-15 λεπτά). Αρχίστε με μια βασική αλληλουχία ασκήσεων, όπως είναι η “γιογκική κάψουλα” πιο κάτω, ή ζητήστε ένα προσωπικό πρόγραμμα ασκήσεων (σάντανα) από το άσραμ. Είναι καλύτερο να μάθετε πρώτα τις πρακτικές από ένα δάσκαλο γιόγκα και μετά να τις συνεχίσετε σπίτι. Πρόσοχή όμως στην επιλογή του δασκάλου!

​Προσπαθήστε να καλλιεργήσετε μια στάση επίγνωσης, παιχνιδιού και αποδοχής. Έχετε επίγνωση οποιωνδήποτε σωματικών αισθήσεων, συναισθημάτων και σκέψεων που εγείρονται. Προσεγγίστε την πρακτική σας με μια αίσθηση περιέργειας, αντί για αυτοκριτικής ή ανταγωνισμού. Διατηρήστε σταθερό το κίνητρό σας να εξασκείστε τακτικά.

Σάντανα
Η σάντανα είναι η προσωπική προσπάθεια που κάνει κάποιος για να εξελιχθεί, ασκούμενος σε κάποιο πρόγραμμα γιογκικών πρακτικών που ταιριάζουν στο σημείο ανάπτυξής του σε κάποιο συγκεκριμένο στάδιο της ζωής του. Μπορεί να είναι οποιαδήποτε πρακτική ή ομάδα πρακτικών που τελεί κάποιος για να επιτύχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, όπως π.χ. για να ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο θέμα υγείας, να επιτύχει καλύτερη φυσική κατάσταση, μνήμη ή συγκέντρωση ή απλά για να βελτιωθεί και να εξελιχθεί. Συνήθως η σάντανα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό από κάποια από τα ακόλουθα: άσανας (σωματικές στάσεις), πραναγιάμα (αναπνευστικές ασκήσεις), τεχνικές χαλάρωσης όπως η Γιόγκα Νίντρα, διαλογισμός, απαγγελίες, σατκάρμας (τεχνικές καθαρισμού της πεπτικής οδού) και αλλαγές στη στάση μας στη ζωή.

Η σάντανα διαμορφώνεται από έναν ειδήμονα δάσκαλο ή γκούρου σύμφωνα με τις ανάγκες και τους πνευματικούς στόχους του ασκουμένου.
Για αυτόν τον σκοπό, έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα λήψης σάντανα μέσω ταχυδρομείου. Η σάντανα είναι ένα εργαλείο για να ξεπεράσουμε το στρες, να βελτιώσουμε την υγεία μας, να βρούμε ισορροπία στην καθημερινή ζωή και να αφυπνίσουμε το κοιμισμένο δυναμικό μας. Είναι καλύτερο να μάθετε τις πρακτικές από έναν ειδικευμένο δάσκαλο της γιόγκα ή στο άσραμ, πριν να τις αρχίσετε στο σπίτι. Επίσης συστήνεται να παρακολουθείτε εβδομαδιαίες τάξεις γιόγκα, όπου αυτό είναι εφικτό και χρειάζεται τακτική εξάσκηση ενώ προχωρώντας αργά και σταθερά, κερδίζετε των αγώνα.

  • Κάντε αυτές τις πρακτικές καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή
  • Το Σάββατο κάντε νέτι και μια πρακτική διαλογισμού – ατζάπα τζάπα, άνταρ μόουνα ή κάγια στέρυαμ
  • Την Κυριακή ξεκουραστείτε
www.satyanandashram.gr

Κάψουλα 1: Μόλις ξυπνήσετε το πρωί

capsule1

Κάψουλα 2: Αφού σηκωθείτε, 5 άσανας για να εξισορροπήσετε, να αναζωογονήσετε και να τεντώσετε το σώμα

capsule2

Κάψουλα 3 Αργότερα μέσα στη μέρα

capsule3

Κάψουλα 4: Αργά το απόγευμα

capsule4

Κάψουλα 5: Πριν κοιμηθείτε 

capsule5