Της Λάουρα Γκίνη, Ηχοθεραπεύτρια | ©TherapyWave.eu

Τι είναι η Ηχοθεραπεία

Η σύγχρονη επιστήμη πλέον είναι σε απόλυτη συμφωνία με αυτό που οι αρχαίοι μυστικιστές μας έχουν πει, ότι τα πάντα είναι σε μία κατάσταση δόνησης. Απο τα ηλεκτρόνια τα οποία κινούνται γύρω απο τον πυρήνα ενός ατόμου έως τους πλανήτες και  τους μακρινούς γαλαξίες οι οποίοι κινούνται γύρω απο τα άστρα. Καθώς δημιουργείται κίνηση, δημιουργούνται κραδασμοί, των οποίων την δόνηση την αντιλαμβανόμαστε ως ήχο.Έτσι τα πάντα δημιουργούν ένα ήχο, συμπεριλαμβανομένου του καναπέ που καθόμαστε, το τραπέζι που τρώμε, και σημαντικότερο όλων το σώμα μας.

Κάθε όργανo, κάθε οστό, κάθε ιστός και κάθε σύστημα του σώματος μας παράγει έναν ιδιαίτερο ήχο. Όταν είμαστε σε κατάσταση υγείας, είμαστε σαν μία εξαιρετική ορχήστρα που παίζει μία θαυμάσια συμφωνία του Εαυτού. Αλλά τι θα συμβεί αν για παράδειγμα το δεύτερο βιολί χάσει την παρτιτούρα του; Θα αρχίσει να παίζει εκτος τόνου και σύντομα όλη η ορχήστρα θα βρεθεί εκτός της αρμονικής συνήχησης. Αυτό είναι μία μεταφορική έννοια της ασθένιας.

Βασικά έχω μεγάλο σεβασμό στην αλλοπαθητική Ιατρική. Αλλά σχετικά με τον παίκτη μας που έχασε την παρτιτούρα του παίζοντας λάθος μουσική, η αλλοπαθητική ιατρική έχει την προσέγγιση, είτε να δώσει φάρμακα προσπερνώντας το πρόβλημα, είτε να του αφαιρέσει το ”κεφάλι”, κάτι ανάλογο της χειρουργικής επέμβασης. Θα θέσω λοιπόν το ερώτημα , ‘‘ Τι θα γινόταν αν κατά κάποιο τρόπο δίναμε στον παίκτη την σωστή  παρτιτούρα;  Τι θα συνέβαινε αν μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να προβάλουμε σε εκείνο το μέρος του σώματος που είναι εκτός αρμονίας, την σωστή συχνότητα συντονισμού;” Θα αναγκαστεί το όργανο να δονηθεί  ξανά πίσω στον φυσιολογικό υγιή ρυθμικό τόνο, αποκαθιστώντας  την κατάσταση της υγείας του. Αυτή είναι η βασική αρχή της χρήσης του ήχου, ως θεραπευτικό  μέσο.

Στην Ηχοθεραπεία χρησιμοποιούνται διάφορα όργανα όπως το Γκόνγκ, τα Θιβετάνικα κύμβαλα, κρυστάλλινα μπωλ, tuning forks, σαμάνικα κρουστά, didgeridoo  αλλά και η φωνή, η οποία έχει ένα σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση συχνοτήτων που είτε ειναι αδρανείς είτε λείπουν απο τα κεντρικά τσάκρας.

Στις δικές μου Ηχοθεραπείες μετά απο μελέτη χρόνων, έχω αποφασίσει να χρησιμοποιώ συνδιαστικά το πλανητικό Γκονγκ του Ήλιου, Tibetan chakrα singing bowls αλλά και φωνή, είτε τραγουδώντας είδικά μάντρας, είτε ειδικά φωνήεντα που ενεργοποιούν τα  τσάκρας μας. Το καθένα απο αυτα τα όργανα έχει την δική του δυναμική και αποτέλεσμα στο ανθρώπινο πεδίο και όχι μόνο.

Το Γκονγκ χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό εργαλείο απο τα αρχαία χρόνια.

Ο Πυθαγόρας πίστευε ότι τα άστρα και οι πλανήτες παράγουν ήχους, μιλούσε για την Μουσική των Σφαιρών η οποία δεν μπορεί να είναι ακουστή λόγω του ότι ο ήχος για να αναπαραχθεί πρέπει να περάσει απο ένα σωμα. Μεταξύ του σύμπαντος και της ατμόσφαιρας της γης υπάρχει κενό και γι’ αυτό δεν μπορούμε να συλλάβουμε τους κοσμικούς ήχους, οι οποίοι  έχουν άμμεση επιρροή στον  βαθυτερο ψυχισμό του ανθρώπου.

Η Nasa επιβεβαίωσε αυτη την θεωρια ηχογραφώντας τους ήχους  12 πλανητών. Αργότερα  η Paiste με την βοήθεια του μουσικομαθηματικού Hans  Kousto κατασκέυασε απο αυτές τις ηχογραφήσεις 12 πλανητικά Γκονγκ καθένα εκ των οποίων έχει διαφορετικό μέγεθος και συχνότητα, ανάλογα με τον πλανήτη που αντιπροσωπεύουν, αλλά και αντίστοιχα με τις περιοχές του ανθρώπινου σώματος.

Το εκπληκτικό με τα συγκεκριμμένα πλανητικά Γκονγκ είναι οι αρμονικές συχνότητες  που παράγονται μέσα απο μία θεμελιώδη νότα και η επίδραση αυτων των αρμονικών σε κυτταρικό, σωματικό και εγκεφαλικό επίπεδο. Έχει ενδιαφέρον να δούμε ένα βίντεο του Richard Rudis από λήψη δειγμάτων αίματος πριν και μετά την Ηχοθεραπεία με Γκονγκ. Βελτίωση της κατάστασης των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, αποβολή απο παράσιτα και μείωση φλεγμονών. https://www.youtube.com/watch?v=aQ-JDNfviDM

Μέσα απο την εμπειρία των Ηχοθεραπειών έχω συνειδητοποιήσει ότι το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο απο τον ήχο αλλά και απο την πρόθεση του Ηχοθεραπευτή. Αυτή η ενέργεια της πρόθεσης έχει απίστευτα σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα μιάς Ηχοθεραπείας. Ειναι μία φόρμουλα “Συχνότητα και Πρόθεση” = Θεραπεία. Με αυτο τον τροπο γίνεται μία ενοποίηση  διαφορετικών σχολών και διαφορετικών πεποιθήσεων.

Επίσης η εκφορά ενός μάντρα σε συνδιασμό με τον οραματισμό δημιουργεί την Εκδήλωση. Αν για παράδειγμα ψάλλω ένα μάντρα για μία  συγγεκριμένη θεότητα, τότε επικαλούμε και το αποτέλεσμα των ιδιοτήτων της.  Στην πραγματικότητα δεν είναι εύκολο για όλους τους ανθρώπους να οραματιστούν. Αν έχουν πρόβλημα π.χ. να οραματιστούν την γαλήνη και την ηρεμία, ακούγοντας το μάντρα Om Shanti Om, απλά  μπορούν να νιώσουν την ενέργεια του μάντρα, αυτό δουλεύει εξ ισου αποτελεσματικά  στο να εκδηλωθεί η ενέργεια της γαλήνης που καθαρίζει το μυαλό και την καρδιά. Το ίδιο συμβαίνει  με τις αρμονικές που παράγει το Γκονγκ και τα  εναλλασσόμενα ρυθμικά μοτίβα, που μας μεταφέρουν  σε διαφορετικά επίπεδα εγκεφαλικών κυμμάτων

Είναι σημαντικό  να έχουμε την ικανότητα να κατευθύνουμε την προσοχή και την πρόθεσή μας, στο σημείο ή  στο τσάκρα που θέλουμε να συντονίσουμε με τον ήχο.

Ο Ήχος  λοιπόν έχει μια τεράστια επιρροή στην ανθρώπινη λειτουργικότητα και είναι η δόνηση που προκαλεί συντονισμό και ρυθμό στο σώμα μας, αγγίζει και επηρεάζει τα συναισθήματά μας όπως καμία άλλη πηγή εισόδου, μέσω του μηχανισμού της ακουστικής που είναι η μέγα-πύλη προς τον εγκέφαλο.

Για τον καθένα ξεχωριστά είναι μια διαφορετική βιωματική εμπειρία. ένα ταξίδι μέσα απο την Μουσική των Σφαιρών του Πυθαγόρα και των Μάντρα  της Ινδίας, που μας διδάσκει πως να περάσουμε σταδιακά από τα επάλληλα στρώματα της κίνησης και των δονήσεων που υπάρχουν μέσα στη μουσική αλλά και μέσα μας, σε όλο και πιο βαθειά επίπεδα, μέχρι να φτάσουμε  τελικά στο σημείο ακινησίας, που βρίσκεται στο κέντρο του Ήχου και στο κέντρο του εαυτού μας, στον Θεικό μας Εαυτό.

Τα βασικά οφέλη της Ηχοθεραπείας είναι:

 • Ησυχάζει το μυαλό
 • Εσωτερική γαλήνη και ηρεμία
 • Εγκατάλειψη καταθλιπτικών χαπιών και διαχείρηση κατάθλιψης
 • Μείωση του άγχους και κρίσης πανικού
 • Πρόσβαση για να απελευθερωθούν παλιά τραύματα
 • Σωστή κρίση
 • Ενδυνάμωση της θετικής αντίληψης
 • Αυτοπαρατήρηση
 • Βελτίωση ύπνου ( αυπνία)
 • Ενεργοποίηση στην ικανότητα του ονειρέματος
 • Επέκταση συνείδησης, σύνδεση με τον Ανώτερο Εαυτό και αυτοθεραπεία
 • Προωθεί μια αυξημένη κατάσταση ενσυναίσθησης, συμπόνια και αγάπη προς τον εαυτό και τους άλλους
 • Ευαισθητοποίηση για το πόσο η εσωτερική πραγματικότητα συνδέεται και τι επιπτώσεις έχει απο την εξωτερική πραγματικότητα.

Η Λάουρα Γκίνη είναι πιανίστα, συνθέτης, εναλλακτική θεραπεύτρια και Sound Healing instructor. Από το Εθνικό Ωδείο Αθήνας αποφοίτησε με δίπλωμα σολίστ πιάνου και σύνθεσης, στις δε πτυχιακές της μελέτες συμπεριλαμβάνονται Μusic Therapy, και Music Centered  Psychology. Κονσέρτα για σόλο πιάνο, συνεργασίες σε έργα Μουσικής Δωματίου, ηχογραφήσεις για το Γ’ πρόγραμμα ραδιοφώνου, αλλά και συνεργασίες με καλλιτέχνες απο διαφορετικά είδη μουσικής όπως της Jazz και της Ethnic μουσικής, δημιούργησαν μία καριέρα που το ανήσυχο πνεύμα της  ήθελε ακόμη να εξελίξει. Σε μία φάση  εσωτερικής αναζήτησης του ήχου, ταξίδεψε στην Ινδία όπου εκεί  ήρθε σε επαφη με την  Nada Yoga (γιόγκα της μουσικής), ένα αρχαίο σύστημα θεραπευτικής μουσικής που λέγεται  ”Dhrupad”. Για αρκετά χρόνια έμεινε στο Βαρανάσι της Ινδίας όπου μελέτησε σιτάρ και φωνή σε Dhrupad, ενω αργότερα στο Ν.Μεξικο ήρθε σε επαφή μέσω του R. Rudis και τις θεραπευτικές ιδιότητες των Ιερών οργάνων, τα πλανητικά Γκονγκ και τις Θιβετάνικες ηχογαβάθες. Ένα αρχαίο σύστημα βασισμένο στην θεωρία του Πυθαγόρα για την Μουσική των Σφαιρών και την θεραπευτική δύναμη του Ήχου. Στις σπουδες της επίσης  περιλαμβάνονται τεχνικές Ayuverda, Shiatsu, Kriya Philosophy, και Pranic Healing. Τα τελευταία χρόνια ζει και ενεργοποιείται στην Σαντορίνη, ενώ παράλληλα οργανώνει Ηχοθεραπευτικές συνεδρίες και Healing concerts σε κέντρα Γιόγκα και εναλλακτικούς χώρους στην Σαντορίνη και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Έχει συνθέσει δύο soundtrack, για το βραβευμένο ντοκυμαντέρ ”Η βάρδια του Πελεκάνου, και  για την ταινία ”The first Line” – Promakhos. Το καινούργιο της cd ”Gong Bath – The Healing Sound  ηχογραφημένο με το πλανητικό Γκονγκ του  Ήλιου και τα Tibetan chakra singing bowls, όπως και το soundtrack  της ταινίας ”Promakhos ”είναι  διαθέσιμα στο www.cdbaby.com/cd/laouragini2

www.vibrationalhealingarts.com | laoura@studiocrocus.com


©TherapyWave.eu 

DSCF4873

DSCF4766